Manacor mantindrà la meitat d’hamaques i para-sols a les platges aquest estiu

La SAM, empresa municipal que s’encarrega de la gestió i la neteja, creu que això va encaminat a un model més sostenible mantenint la viabilitat econòmica

 

L’ajuntament de Manacor, a través de la seva empresa de gestió de serveis (SAM), va aconseguir obtenir uns beneficis de 82.000 euros de les platges del municipi durant la temporada passada. Una xifra meritòria tenint en compte que només es van ocupar una quarta part de les hamaques i para-sols respecte a l’estiu del 2019, quan la normalitat imperava al sector i els serveis estaven concessionats a una empresa privada.

Aquestes xifres vénen a col·lació de les crítiques fetes pel Partit Popular durant el darrer ple municipal, en què denunciava la pèrdua de gairebé un milió d’euros en la gestió dels nou arenals des que els controla la SAM. Una veritat a mitges que seria millor plantejar com a deixar d’ingressar, expliquen des del consistori.

El 2019, com dèiem darrer any en què la concessió va recaure a El Matambrito SL, l’Ajuntament va ingressar d’aquesta empresa 442.000 euros (sense comptar xiringuitos). Però la crisi sanitària primer i econòmica després, van fer que a l’estiu del 2020 “ningú volgués presentar-se a conseqüència del panorama i que per tant els números no quadrassin”, explica la presidenta de la SAM, Cristina Capó. Cosa que, en part per responsabilitat i en part per la pressió hotelera, va propiciar que el consistori assumís el control durant almenys quatre anys.

“No hi havia més remei que fer-ho així. El PP vol comparar els números de quan tot anava bé amb els dos darrers anys i això és tergiversar el discurs”, diu el vicepresident i regidor del PSOE per a la Zona Costera, Sebastià Nadal. “És més, hem recaptat més del que preveiem, que eren 30.000 euros”.

I això tenint en compte que el nombre d’hamaques i para-sols van quedar reduïts l’estiu del 2021 a la meitat, passant de 1.872 i 898 a 936 i 449 respectivament. Unes quantitats que, consensuades amb Demarcació de Costes a finals de l’any passat “quan la situació novament era complicada”, tornaran a ser les mateixes.

Cal recordar que la municipalització de la neteja i serveis (exceptuant xiringuitos i socorrisme) afecta les platges de Porto Cristo, s’Illot, Cala Mendia, Cala Anguilla, s’Estany den Mas, Cala Domingos Gran, Cala Domingos Petit, Cala Murada i Cala Antena.

Fer de la necessitat virtut

“Podria ser que aquest model, que indubtablement ha tingut coses bones com el fet de deixar més espai entre banyistes i per tant més sostenibilitat i tranquil·litat, sigui el que ens interessi a partir d’ara, perquè la municipalització del servei ha vingut per quedar-se, perquè hi creim”, afegeix Nadal, “perquè l’ocupació el 2021 va ser del 50%, imagini’s en uns paràmetres normals”.

En aquest sentit el gerent de la SAM, Francesc Grimalt, confirma que de la meitat d’hamaques i para-sols disponibles tan sols es va omplir un 50% de mitjana, cosa que significa uns ingressos en aquest sentit del 25% respecte al 2019. Percentatge que concorda també amb l’ocupació de la planta hotelera del municipi, que només va escalar fins al 30%.

La resta de la despesa que la SAM ha hagut de fer aquests dos anys i que el Partit Popular també computa com a pèrdues, és la contractació de 15 treballadors, les nòmines dels quals suposen 290.000 euros anuals, la compra de materials, banys, rampes o camions i maquinària de neteja, o el cànon que cada temporada l’ajuntament de Manacor ha de satisfer Costes i que ha estat de 35.000 euros el 2021, xifra que serà idèntica el 2022 (a causa de la reducció de serveis).

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad