Com recuperar paraules mallorquines a través del rap

L’Escola Municipal de Mallorquí presenta la realització i edició de sis vídeos en què els infants que varen participar del taller de rap en català realitzat la tardor passada, componen i canten de la mà del raper Rafel Sastre Swing, sis raps creats expressament a partir de dos mots que recull el calendari que enguany l’Escola ha dedicat a les paraules en desús. Aquest dijous horabaixa, l’alumne Ferran Gonzàlez Pibernat i Rafel Sastre Swing han presentat la seva composició, que correspon a les paraules dels mesos de gener i febrer acopar-li i adesiara.

A l’acte, també hi han estat presents la resta d’infants que formen part d’aquest projecte que recull els fruits de la tasca feta als tallers de rap en català per a infants de 10 a 14 anys que tengueren lloc la tardor de 2021. L’objectiu d’aquest projecte és el de conscienciar que qualsevol manifestació artística i creativa es pot fer en la nostra llengua, el català. Sovint les influències musicals i artístiques arriben a aquesta franja d’edat en una altra llengua a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials.

Per aquest motiu, és important donar a conèixer que la música, la poesia i la creació artística en general, troben el seu camí en llengua materna. Amb els tallers de rap, l’Escola va contribuir a fomentar l’ús del català com a llengua de relació i a treballar la capacitat expressiva en català per aconseguir un major domini de les habilitats lingüístiques. Aquesta iniciativa, que va tenir gran èxit i que ha generat una demanda de més tallers, va tenir molt bona valoració per part dels assistents i de les seves famílies.

D’altra banda, una altra iniciativa de l’Escola Municipal de Mallorquí que també ha tengut molt bona rebuda entre la població ha estat l’edició d’un calendari 2022 amb la intenció de difondre la llengua catalana i la seva gran riquesa lèxica, fomentar d’una manera lúdica el coneixement l’ús del català i sensibilitzar la societat de la gran riquesa de formes que presenta la nostra llengua. Per aquest motiu, s’escolliren 12 paraules pròpies de les Balears que es van perdent, bé perquè s’utilitza més la forma central, bé per desconeixement, bé perquè directament s’usa el barbarisme.

Els 500 calendaris de l’Escola de Mallorquí s’han repartit pels restaurants, cafeteries i bars del municipi de Manacor. La campanya ha tengut tant de ressò entre els mitjans de comunicació i la societat que hem rebut més d’un centenar de missatges demanant el calendari i alabant la campanya. Tant el calendari com el taller de rap són dos projectes duits a terme per l’Escola de Mallorquí i l’Ajuntament de Manacor en el marc d’una subvenció de la Direcció Insular de Política Lingüística.

Per tant, dur a terme una campanya que posi en comú aquestes dues iniciatives que tanta expectació han generat contribuirà a posar en valor la tasca de difusió i de la llengua i del seu coneixement per part de l’Escola de Mallorquí.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad