La llegenda que s’amaga darrere sa Roca des Castellet de Manacor

Gegants, serps i llesques de pa completen una de les històries locals més populars

 

Sortint de Manacor a Felanitx, a mà esquerra hi veureu la Serra de Llodrà. La llegenda conta que un gegant que passava per allà va sentir una cosa molesta dins la sabata. Es va aturar, se la va treure per comprovar què era i va veure que era un macolí. Tomba la sabata i la petota pedra cau creant de cop sa Roca des Castellet.

Autor desconegut. Col·lecció família Truyols Real

 

Durant la major part del segle XX fou costum anar-hi d’excursió el dia de sa Berena. A la fotografia s’hi pot distingir també la silueta de les restes de l’oratori inacabat del Sagrat Cor de Jesús aixecat al puig de sa Cabana durant la dècada de 1880.

La prova

Però davall aquesta gran penya de forma singular, hi ha un encanteri. Per treure’l, segons conta la sapiència popular, s’hi ha d’anar totsol el vespre del Divendres Sant, tot pujant quan la processó pel poble està en marxa. S’hi ha d’anar amb tres llesques de pa beneït, estirar-s’hi just davall amb una llesca damunt els peus, una altra damunt el pit i la tercera sobre la boca.

Autor desconegut. Col·lecció família Truyols Real

 

Segons conten Tomàs Pomar i Antoni Bauçà a l’estudi presentat a les VIII Jornades d’Estudis Locals de Manacor, en la comunicació titulada ‘Rondalles i llegendes de Manacor’, s’ha de sortir guanyador d’una prova de valor ben especial:

Serà en aquell precís moment quan sortirà una serp, que cada cop que es vagi menjant una llesca anirà tornant més i més grossa, fent siulos esglaidors. Tant és així que fins ara ningú no ha aconseguit suportar-los. Conten que alguns han aguantat fins a la segona llesca, però no han pogut més de por. Finalment, veient-se guanyadora, la serp sempre pega un crit que diu: “M’has redoblat s’encantament, ja seràs pobre tota la vida!”.

Al disc ‘Mà en es cor’, editat en un CD doble l’any 2003 per Blau, el músic manacorí Joan Bibiloni (acompanyat per Biel Majoral a la narració i de Conxa Buika a la tonada) en fa una bona interpretació en cançó. Una de les llegendes i contarelles més populars de la contrada.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad