Voleu conèixer l’orgue de Manacor?

Bàrbara Duran

 

Dia 19 de febrer estan programades un seguit de visites guiades a l’orgue del Convent de Sant Vicenç Ferrer de Manacor. S’iniciaran a partir de les 10.30, i mitjançant l’agenda ENVIU Manacor es poden reservar les entrades per aquests quatre torns de visites que duraran cadascuna uns 30 minuts.

La visita guiada estava pensada ja des de fa temps, des de les primeries de l’inici de la restauració. Una reconstrucció d’aquestes característiques ha ser coneguda de primera mà, bé ho val, perquè hi ha molts detalls tècnics que impliquen, veritablement, un equip d’experts.

D’entrada, els darrers mesos, Maria del Mar Riera, reconeguda restauradora manacorina, ha estat treballant en la restauració de la façana exterior a partir del segon pis. Aquest fet va implicar posar una bastida, cosa que va aprofitar el mestre orguener belga Wilfried Praet per a col·locar els tubs de la batalla; és a dir, els tubs horitzontals que destaquen de la façana de l’instrument, característica dels orgues ibèrics.

La reconstrucció

L’aventura de la reconstrucció d’aquest orgue va començar el 2015, quan el rector Genovart i la secretària de la Comissió per a la conservació i restauració de l’orgue del Convent iniciaren passes. La primera fou la creació d’aquesta Comissió que pertany a les parròquies de Manacor,  i que permeté, en primer lloc, realitzar un estudi previ. Posteriorment, s’iniciaren els contactes amb la Direcció General de Patrimoni del Consell. La directora general Kika Coll va visitar el Convent, i seguidament el primer pressupost i la primera fase foren aprovats.

Ara mateix, fa una setmana, s’ha anunciat l’aprovació del pressupost per al 2022, que ja condueix a una de les darreres fases de la restauració. I si s’ha emprat també la paraula reconstrucció, és per esclarir que no s’ha de parlar exactament de la recuperació de l’instrument original, sinó d’una proposta d’adaptar l’instrument actual a tota una sèrie d’actuacions que permeten integrar les anteriors intervencions sobre l’orgue: la que realitzà Munar a finals del segle XIX; i també la de Grenzing a finals del segle XX (aquesta darrera sense finalitzar).

Aquest mes de febrer del 2022, el mestre Wilfried Praet ha estat treballant en l’instrument, un instrument que fou construït a les primeries del segle XVII. Ara mateix, ha instal·lat el pedaler, per la qual cosa ha portat els grans tubs que formen aquest registre des de Bèlgica. Tot plegat s’encaixarà en la reducció del pedaler que ja havia instal·lat el mes de novembre. Així mateix, s’ha estat treballant en el registre de regalies i ha afinat tres registres del principal, la dotzena, quinzena i dissetena. Paral·lelament, s’està adequant la instal·lació elèctrica i també la il·luminació sobre la façana.

Praet subjectant un dels grans tubs de l’orgue

 

Una de les intervencions més boniques però que no es poden contemplar des de baix són les cal·ligrafies de les etiquetes dels registres, fetes a mà per Ahn Praet. Aquestes etiquetes conviuran amb les antigues cal·ligrafies, que estaran exposades a la vora de les noves.

Tot plegat fa d’aquest projecte, sobretot, un projecte de restauració patrimonial que retorna un instrument bellíssim al poble. La finalització de les diferents tasques de restauració està prevista cap a la primavera del 2023; i també hi ha la voluntat de mantenir les visites guiades per a adults i grups que ho demanin, a més dels projectes pedagògics i de concerts que, des dels inicis, foren la raó de ser de tota la intervenció. La comissió, per una altra banda, ha apostat sempre per considerar l’orgue com un instrument modern, i seguirà alimentant la divulgació de peces musicals de factura contemporània.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad