Comença la catalogació detallada de 250 habitatges del centre històric

Serà fonamental per poder estalviar temps en cas de reforma i no haver de passar pel Consell

 

Els departaments d’Urbanisme i Patrimoni de l’ajuntament de Manacor han unit forces per crear una fotografia més fidedigna dels immobles i els elements a la zona compresa entre el carrer Olesa i la plaça Constitució. Uns 250 habitatges, ja catalogats el 1997, que ara comptaran amb una fitxa detallada de façanes i elements interiors, per tal de tenir més seguretat jurídica per una banda, i estalviar-se mesos d’espera quan vulguin emprendre qualsevol reforma.

Es tracta de redactar i aprovar l’anomenat Pla Especial, una eina necessària i que la comissió de Patrimoni insular considera obligatòria dins dels primers quatre anys des de l’aprovació del Pla General Urbanístic (que va entrar en vigor fa tot just unes setmanes). “No hem volgut esperar i ja hem començat amb el treball de documentació i recopilació de dades, tant històriques com patrimonials”, assenyala la regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa.

El treball de camp per a l’estudi que completarà la protecció dels elements esmentats, ho està duent a terme la historiadora de l’Art, Mar Badia, amb la supervisió de la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Salas, que recorda que fa ara 25 anys el centre de la ciutat va ser catalogat com a BIC (Bé d’Interès Cultural), “amb la qual cosa ja està legalment protegit. El que volem aconseguir ara és donar més seguretat jurídica als propietaris, unificar els criteris estètics a les façanes i, sobretot, escurçar les esperes entre 3 i 5 mesos en els permisos d’obra”.

I és que en aquests moments qualsevol tipus de reforma “fins al fet de canviar una rajola” apunta Hinojosa, ha de passar per la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca, cosa que dilata els temps per poder començar amb els treballs. “Amb l’aprovació del nou Pla Especial, els propietaris es podran estalviar aquest pas i serà l’Ajuntament qui directament faci aquesta funció”.

Col·laboració necessària

Per aconseguir-ho es demana la col·laboració dels propietaris o llogaters dels immobles perquè permetin l’accés als seus habitatges a la historiadora de l’Art que durant aquestes setmanes s’encarregarà d’emplenar les fitxes amb els elements interiors susceptibles de ser protegits.

“Una feina que sabem que no és senzilla. Evidentment els propietaris poden negar-se, però en el moment que hagin de dur a terme la més mínima obra i no hi ha aquesta fitxa complementada, haurà d’acudir d’un tècnic de Patrimoni per fer-la, de manera que així ens estalviam tot aquest temps i molèsties ”, explica Salas. Amb aquesta finalitat, Badia comptarà a més d’una carta explicant la fi urbanística i patrimonial de la visita, amb la col·laboració de l’exinspector de la Policia Local de Manacor i actual responsable de Protecció Civil, Antoni Sureda.

Unificació dels criteris estètics

La redacció del pla patrimonial també servirà per unificar i fer complir els criteris estètics que regeixen al centre històric, com per exemple la utilització del morter tradicional a les façanes en lloc de l’estuc enlluït, o les persianes de fusta en lloc de les modernes de alumini. “Així com el fet de pintar de colors que no són adequats per a una zona històrica”, afegeix la responsable municipal d’Urbanisme.

El mateix passa amb els rètols dels comerços, bars o restaurants, que hauran de respectar els materials preestablerts i evitar les caixes lumíniques de plàstic que sobresurtin de les façanes, per exemple, o els antiestètics focus que il·luminen els rètols i que no concorden amb el conjunt protegit .

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad