Crida per recollir mostres d’ADN de familiars de les víctimes del franquisme a Manacor

Els familiars que sospitin que poden tenir algun familiar enterrat a Son Coletes i encara no se’ls ha pres cap mostra es poden posar en contacte amb la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern

 

La Vicepresidència del Govern, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, fa una crida perquè els familiars de víctimes de la repressió franquista que puguin estar enterrats al cementiri de Son Coletes, a Manacor, participin en una nova recollida de mostres d’ADN per anar ampliant la recollida de mostres que es va iniciar l’any 2016 arran les primeres exhumacions a Porreres. Una iniciativa que compta amb la col·laboració de l’Associació Memòria de Mallorca, el Comitè de Son Coletes, el Consell de Mallorca, el Museu d’Història de Manacor i dels ajuntaments de Manacor, Porreres, Vilafranca de Bonany, Algaida, Artà, Felanitx, Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera i Petra.

Els familiars interessats es poden posar en contacte amb la Direcció General de Memòria Democràtica a través del correu electrònic memoria@dgmemoria.caib.es, o del telèfon 971 17 78 60, de dilluns a divendres, de 9 h a 13 hores.

L’objectiu és recopilar la major informació possible sobre familiars de represaliats i represaliades a Son Coletes, una informació que pot resultar cabdal en el procés d’identificació de les víctimes que s’han localitzat fins al dia d’avui en les dues fases d’intervenció que s’han dut a terme al cementeri de Manacor dins el segon i tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears.

Cal recordar que durant la segona fase d’intervenció duta a terme a Son Coletes per un equip format per tècnics d’Aranzadi i ATICS entre els mesos d’octubre i desembre del 2021 s’han excavat set fosses i s’han exhumat les restes d’un mínim de 54 víctimes. Una xifra que podria augmentar amb l’estudi antropològic, que s’està duent a terme aquests dies en les mateixes instal·lacions del cementeri de Manacor. A aquest balanç se sumen els resultats de la primera intervenció duta a terme l’any 2020, en la qual es varen localitzar restes de fins a 25 víctimes, cinc de les quals s’han pogut identificar i retornar a les seves famílies.

El protocol d’ADN

El protocol d’ADN de les restes i dels possibles familiars vius inclou l’elaboració d’arbres genealògics i la recollida de les dades físiques de cada víctima, com ara antecedents mèdics i clínics.

En les pròximes setmanes, l’equip tècnic d’Aranzadi donarà una cita individualitzada a cada família per tal de poder recollir el màxim de dades i d’informació de les persones desaparegudes abans de la seva mort. Ja hi ha una primera data per atendre als familiars: el dissabte 5 de febrer, al Museu d’Història de Manacor. Se’ls convida a que expliquin tot el que recorden sobre la vida i la mort de les víctimes, i se’ls demana si poden aportar fotografies i objectes personals.

A la vegada, s’inicia el protocol d’anàlisi genètica. Primer s’informa als familiars del procediment que s’utilitzarà per a la identificació genètica i de les limitacions que té aquesta anàlisi. Posteriorment, es duu a terme la recollida de mostres biològiques de familiars adients per a la identificació.

Aquest material genètic serà analitzat en el laboratori BIOMICs de la Universitat del País Basc (Vitòria-Gasteiz).

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad