El preu de l’aigua manacorina

Cada família paga només 10 euros mensuals de mitjana, per una aigua corrent que pujarà amb la nova potabilitzadora i la canalització procedent de Sa Costera

 

Pujarà el preu de l’aigua manacorina quan s’inauguri la nova planta potabilitzadora prevista entre enguany i l’any que ve, i la ciutat pugui beure de l’aixeta amb seguretat 40 anys després?. És cert que sí, perquè es complicat mantenir uns preus que ronden els 21 cèntims per cada metre cúbic consumit i quan cada família de la ciutat paga de mitjana només 10 euros d’aigua al mes.

L’aigua sempre ha estat un dels punts febles de l’estructura social i política de Manacor, una espècie de taló d’Aquiles amb el qual s’ha intentat passar sense fer massa renou. El tradicional excés de nitrats (entorn dels 80 mil·ligrams per litre, quan el màxim permès perquè l’aigua pugui ser consumida sense problemes per a la salut, és de 50) i calç de la xarxa corrent de la ciutat, ha anat pujant de manera preocupant des de la seva inauguració l’any 1982. Aquest fet, unit a la manca de manteniment que ha fet que les fuites d’aigua arribassin a ser del 60% fa només deu anys (és a dir que 60 de cada cent litres que sortien dels pous es perdien pel camí a l’aixeta).

Cansat d’aquesta situació l’Ajuntament va fer una passa endavant l’any 2013 quan va municipalitzar la gestió de l’aigua a la zona urbana, que fins en aquell moment estava en mans d’Aguas Manacor SA, i va deixar la seva administració i el seu futur en mans de la nova societat creada per dur temes propis, la SAM. Un canvi, però, que fins ara no havia comportat un augment de la qualitat del líquid ni, per tant, una pujada del preu efectiu que cada ciutadà paga pel metre cúbic consumit.

De les més barates d’Espanya

Actualment es disposa de cinc pous: el municipal de sa Moladora i els privats de ses Tapereres, sa Torre, na Mavida i es Pollencí. El metre cúbic d’aigua costa als ciutadans 21 cèntims, un dels preus més econòmics de tot l’Estat espanyol. Això sí, distintes campanyes han avisat dels seus riscos sobretot de cara a infants, embarassades i grans, en afectar la flora bacteriana. La nova gran planta potabilitzadora, que tendrà un cost d’entre 2,5 i 3 milions d’euros i que es situarà just darrere els depòsits reguladors des Serralt, farà pujar la qualitat definitiva de tota la xarxa i per tant el seu preu.

La responsable política de la SAM, Cristina Capó, deia durant la inauguració de la primera font d’aigua potable inaugurada a Manacor fa unes setmanes (aigua que prové de la potabilitzadora pilot ja en funcionament i que prest donarà aigua de qualitat a la zona més propera), que és partidària de pujar el preu de l’aigua a la localitat. “Els habitatges paguen una mitjana de 10 euros al mes per aquest concepte i crec que si pujam una mica així no es farà un mal ús d’aquest bé escàs… però és una decisió que encara no s’ha discutit”.

L’aigua de sa Costera, quatre vegades més cara

L’altra alternativa, que al final serà un complement però que afectarà més que cap altra a l’augment del metre cúbic d’aigua a Manacor, serà l’arribada a la fi de la conducció des de Sa Costera, d’alta qualitat però amb un preu que multiplica per quatre l’actual, fins a arribar als 80 cèntims d’euro- Ara mateix hi ha signat un acord de col·laboració amb l’Agència de Qualitat de l’Aigua del Govern (Abaqua) perquè arribi, ja dins la propera legislatura, des de Petra que és on ha arribat la seva canalització fins ara.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad