Fer net el que quedava al punt verd de Porto Cristo ha costat 100.000 euros

L’ajuntament de Manacor ha demanat al Govern la cessió de 15.000 m2 al costat de la depuradora per habilitar-ne un de nou abans d’estiu

 

La restitució al seu estat original del punt verd de Porto Cristo, tancat a mitjans del mes d’octubre passat, ha costat a l’ajuntament de Manacor 100.000 euros. Així ho va explicar aquest dilluns el regidor de Medi Ambient municipal, Sebastià Llodrà (Més-Esquerra), que va especificar que la despesa ha vingut derivada sobretot per la recollida de tots els residus voluminosos “i els enderrocs que quedaven”.

També pel fet d’haver de pagar un servei de seguretat privada durant les primeres setmanes després del tancament del solar “per evitar que els que estaven habituats continuessin duent i deixant-hi trastos i materials per reciclar. Cosa que en aquests moments afortunadament ja no passa”, diu Llodrà, que reconeix que en part és perquè ens trobam en temporada baixa. D’aquí la urgència consistorial a trobar un espai de reciclatge abans d’estiu.

És per això que des de l’oposició, l’Agrupació Independent de Porto Cristo (AIPC-SyS) va demanar al darrer ple informació sobre la recerca anunciada pel consistori per tal de trobar uns nous terrenys adequats on poder habilitar, de manera legal, el nou punt verd. En aquest sentit, el delegat de Zona Costera, Sebastià Nadal (PSOE) va confirmar que l’àrea d’Urbanisme local ja ha demanat oficialment a la conselleria de Medi Ambient la cessió “esperem que a cost zero” de 15.000 metres quadrats de solar devora la depuradora”.

La petició, efectuada fa uns dies i que encara no ha estat contestada, serviria també per emprendre l’ampliació necessària de la depuradora, situada a la carretera que va de Porto Cristo a s’Illot i que per a AIPC “quedaria massa lluny del poble ”, segons va argumentar Antònia Llodrà; “potser seria millor seguir cercant fins a trobar una altra ubicació”. Nadal, en canvi, creu que la situació entre els dos nuclis costaners pot ser més efectiva logísticament, a més de ser “l’opció més ràpida ara mateix”.

Més d’una dècada

El problema arrenca el 2010 quan el punt verd va haver de ser eliminat d’on era, a la plaça del Sol i la Lluna, per poder emprendre unes obres integrals de reforma. D’aquí es va dur a un solar d’uns 4.000 metres quadrats situat en un lateral de poliesportiu de l’IES Porto Cristo, sense cap conveni signat amb la propietat. Es tractava d’un solar que tenia la qualificació d’urbanitzable, però que es va descobrir que no constava com a apte per acumular ni tramitar residus, tampoc amb el nou Pla General.

A l’octubre, quan el punt verd va haver de tancar, feia aproximadament un any que el consistori intentava signar un acord amb la propietat dels terrenys a mitjà o llarg termini, converses que no van fructificar. D’altra banda, els expedients oberts la primavera passada per la Guàrdia Civil i la conselleria de Medi Ambient (arran de denúncies particulars), van constatar que no es complia ni amb els preceptes urbanístics ni amb les normes mínimes ecològiques.

Amb això i davant la impossibilitat d’emprendre obres de tancat o l’adequació d’una solera, l’ajuntament de Manacor va decidir clausurar, deixant així sense un punt verd entre 10.000 i 11.000 persones a les quals prestava servei entre Porto Cristo i s’Illot .

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad