Un manacorí donarà nom a un carrer d’una ciutat argentina

Joan Pascual Massanet va ser autor del primer registre descriptiu de la ciutat balneària de Miramar

 

Miramar, que és una ciutat balneària argentina sobre la costa atlàntica, cap del Districte de General Alvarado, a la Província de Buenos Aires. Té un poc més de 30.000 habitants i és el lloc on ara fa cent anys un mossèn manacorí, Joan Pascual Massanet (Manacor 1872-Manacor 1953) va fer el primer registre descriptiu de la ciutat, labor per la qual ara se li vol dedicar un carrer, segons també va publicar la revista Perlas y Cuevas fa només uns dies.

Així ho confirma Enrique Malbrán, arquitecte local i membre de la Comissió Diocesana de Béns Culturals de l’Església dependent de la Diòcesi de Mar del Plata (Argentina, i que durant anys ha estudiat la vida i obra del sacerdot manacorí: “Presentaré la proposta perquè es designi un espai públic de la ciutat de Miramar, preferiblement a un dels carrers adjacents a l’església San Andrés o al Col·legi de les Hermanas de Nuestra Señora de Luján, o al futur edifici del Museu d’Història, amb el nom Presbítero Juan Pascual Massanet”, explica des de l’Argentina.

Vista aèria de la platja de Miramar

 

Església de San Andrés de Miramar

 

Joan Pascual fou ordenat sacerdot el 24 de setembre de 1898 a la catedral de Ciutadella, Menorca. Adscrit a la parròquia de Manacor entre 1898-1905 i missioner a Argentina entre 1905 i 1929, va tenir cura de les parròquies de Pehuajó, Santa Magdalena, Tres Arroyos, General Alvear, Saladillo, Miramar i la del General Rojo. Va ser, a més, capellà i vicari general de Miramar. De tornada a Manacor, l’any 1929, se’n va encuidat dels oratoris de Son Barba, Son Mesquida, s’Hospitalet i el Rafal Pudent.

Com a escriptor li devem les obres com “Miramar, en el trigésimo aniversario de su iglesia: 1891, 30 de noviembre de 1921 (Buenos Aires – 21 octubre 1922)”, “Goigs al Sant Crist de Manacor, en Acció de Gràcies per la Victòria de 1936”, amb música del mestre Antonio M. Servera, “Vida de Sant Antonio Abad, el Grande” amb il·lustracions de mossèn Llorenç Bonnin i editat a Argentina el 1948, o l’autoria de l’himne a Sant Miquel amb música del mestre Antoni M. Servera.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad