La fusta de paulownia manacorina guanya força com a aïllant sonor

Estudis tècnics comproven el poder absorbent que tenen els llistons col·locats a sostres de cafeteries o oficines

 

Fa més d’una dècada que la pauwlonia és un arbre reconegut als camps manacorins. Però la seva verticalitat i característiques estètiques no resten cap mèrit als valors intrínsecs que té la seva fusta, lleugera però resistent, molt apta per a la fabricació de distints components industrials dins el món de l’esport o del disseny. Ara, estudis recents corroboren també la gran força que la paulownia de Manacor ha adquirit com a aïllant dins espais públics com ara cafeteries, clíniques, gimnasos o oficines.

La paulownia, un arbre amb múltiples possibilitats comercials

 

Així, l’empresa inquera Macústica Ingeniería ha fet una valoració tècnica i econòmica orientada al disseny de l’acondicionament acústic de sales amb fusta del nostre municipi. I les primeres remeses de material dins l’àmbit de la construcció com a acondicionant per apagar sorolls, han descrit la paulownia com la millor alternativa.

‘Efecte cafè’

Han observat, per exemple, que és ideal, entre d’altres coses, per compensar l’anomenat ‘efecte cafè’: o la conseqüència d’aixecar la veu per fer-se entendre per damunt altres converses generant un efecte en cadena i que fa que els renou general pugi fins els 80 decibèlis o més. Factor clau per a cafeteries, restaurants i locals relacionats amb un número de clients coincidents a una mateixa sala. Aquí s’ha demostrat que una trama de llistons de paulownia col·locats estratègicament al sostre (a més de ser lleugers i no suposar una càrrega de pes) provoca una ràpida absorció acústica a causa de la porositat del material, que ajuda a mitigar la reverberació. A més està clar, dels seus valors estètics.

Llistons de paulownia manacorina utilitzats com a aïllant sonor a sales

Destil·lats de flor de pauwlonia

De manera paral·lela s’han començat a fer les primeres proves amb les flors de la paulownia manacorina, per tal de comprovar les seves possibilitat en la indústria de les fragàncies. Després de despertar de la seva hibernació al febrer-març, la paulownia produeix flors en forma de campana, de fins a 6 cm de diàmetre cadascuna, llanoses i de colors violeta blavós, porpra o gairebé blanc.

Flors característiques que produeix la paulownia

 

Aproximadament per mig metre cúbic de flors i amb un pes aproximat de 100 quilos i uns 200 litres daigua destinada per a la formació del vapor, sen poden recollir uns 40 litres. De moment, però, només se n’ha pogut treure una aigua destil·lada sense oli perceptible. En qualsevol cas l’olor de les aigües és característica, tot i que de moment, no tengui un valor comercial en aquest sentit.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad