S’hort de sa Vall: una nova concepció d’empresa agrícola

Bàrbara Duran Bordoy

 

Antoni Pasqual Andreu va fer una aportació a les X Jornades d’Estudis Locals titulada “Notes històriques sobre l’hort des Magallons”. Allà explica que aquest topònim pot ser datat des del segle XIII o bé principis del XIV. Gairebé ningú, a l’actualitat, sap on és. Si volem situar aquest hort, ens hem d’ubicar cap al nord-oest de Manacor, just abans de sa Valleta, quan el torrent arriba cap a Sa Vall de la Nou.

Una de les hipòtesis sobre el mot és si aquest topònim prové de la localitat aragonesa de Magallón; sabem que Ramona Magallón era una de les persones que apareixen vinculades a aquest espai, car sembla que ho havia de vendre en el segle XIV. La família Andreu fou propietària d’aquest hort, alhora que d’un bocí de son Pere Andreu i es Pou nou —a més d’aquest anomenat hort des Magallons. Un dels motius que podrien explicar la pervivència del topònim podria ser l’estreta vinculació, durant anys, de la família Andreu, fet que ha permès que s’hagi mantingut el topònim. En aquest sentit, podem considerar que la propietat d’una terra durant un temps prolongat per part d’una família concreta permet afavorir la pervivència d’uns determinats topònims.

Uns altres habitants documentats de l’hort al segle XVII foren els membres de la família Mas. Pasqual Andreu escriu “aquest hort encara manté la fisonomia d’espai agrícola: endívies, bledes, carbassons poden ser admirats dins la seva producció, però no cal oblidar que al darrere hi ha uns hortolans que encara hi viuen, i, sortosament, cuiden la terra.”

Una proposta única

Els germans Guillem i Francesc Adrover han fet una proposta única en tot el municipi. Han desenvolupat una empresa que es basa en tres pilars fonamentals: sostenibilitat, ecologia i compromís social. I cal tenir en compte aquest model, perquè potser proposa unes pautes de gestió que poden esdevenir un model  a la Mallorca actual.

Quan es parla de sostenibilitat, s’ha de pensar també en el de la pròpia empresa, que inverteix en un producte que és novedós, ambiciós, però també ecosostenible. I la sostenibilitat ha d’incloure la viabilitat de l’empresa, la seva inserció social i la seva capacitat de mantenir i assegurar uns llocs de treball. Cosa que tots els empresaris actuals saben que no és fàcil.

S’hort de sa Vall neix amb una proposta que no deixa indiferent: agricultura ecològica, la voluntat de teixir un entramat que permeti servir directament i donar oportunitat a projectes socials que enriqueixen el panorama. El seu compromís amb Estel de Llevant, però també la seva voluntat de mostrar les instal·lacions des d’una perspectiva educativa despleguen un nou model d’empresa compromesa totalment amb els ciments d’una Mallorca innovadora i que creu fermament en els seus valors com a eina de creixement econòmic i social.

També inenten esborrar les barreres establertes pel mercat, i establir el concepte “de l’hort a la taula”.  Ha estat difícil obtenir permisos i botar les barreres d’una burocràcia i legislació complicades; però han arriscat per transmetre part del patrimoni històric dels pagesos mallorquins. Bona prova del valor de la seva proposta ha estat l’obtenció del premi BBVA als millors productors sostenibles, cosa que va fer que les instal·lacions fossin visitades per Josep Roca (del Celler can Roca) com a part del premi obtingut; a més de veure com els seus productes seran inclosos en Gastroeconomía sostenible, un projecte de suport i visibilització del petit productor que promou cuina saludable amb ingredients de qualitat i de temporada.

Com ells diuen en els seus pasquins, s’Hort de sa Vall neix de l’aliança de Terracor i Estel de Llevant. Ecosostenibilitat, la salut mental i la creació d’espais de treball són les fites d’una empresa que marca una nova manera de fer: les abelles polinitzadores, tingudes com a petits turistes benvolguts de les terres; els insectes que alimenten altres insectes capaços de mantenir la salut del sistema ecològic… la rotació de cultius en les terres de l’hort, que Ernesto Feliu Mora (Estel de LLevant)  descriu amb cura durant les visites guiades.

Es moven nous aires en la pagesia mallorquina, i haurien de tenir bons vents. Cal cuidar el projecte social, que Estel de Llevant pugui seguir endavant amb les seves propostes que inclouen també la venda de plantes medicinals que esdevenen infusions amigues fetes amb molt d’amor, properes a l’hort de sa Vall.

L’hort de sa Vall, ara mateix, és una proposta única. Ofereixen sopar/degustació, ofereixen visites guiades i propostes pedagògiques. Ofereixen, sobretot, qualitat i amor per la terra.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad