Troben les restes de quatre dones a la fossa número 3

Son Coletes ha tret a la llum les restes de 54 víctimes de la repressió franquista, quatre d’elles dones, en aquesta segona fase de les excavacions al cementiri de Manacor, que va començar el 18 d’octubre. Un cop finalitzada la feina de camp es dóna pas a les anàlisis antropològiques, per això, el Govern fa una crida als familiars perquè participin en la recollida de mostres d’ADN que es durà a terme al gener.

Vista aèria de la segona fase d’excavacions

 

Les 54 restes recuperades se sumen a les 25 víctimes de la primera campanya del 2020, cinc d’elles ja identificades i retornades a les seves famílies. En total, 79. Són uns resultats “molt satisfactoris”, així ho ha remarcat el vicepresident del Govern Juan Pedro Yllanes: “Estam parlant de 54 persones amb les seves històries i famílies que van ser assassinades per motius polítics, per les seves idees i per defensar la democràcia”. Així mateix ha assegurat que “el Govern continuarà amb aquesta tasca per tal de garantir el dret a la veritat, el dret a la memòria i el dret a la reparació i reconeixement de les víctimes”.

El treball de camp d’aquesta segona fase ha finalitzat amb la localització de set fosses, tres de les quals són continuïtat de les excavades el 2020. Per exemple, a la fossa 3 s’han localitzat 15 individus. Es tracta d’una fossa on el 2020 ja es van localitzar seis milicians, però on ara s’han excavat dotze metres més. En aquesta rasa, les restes localitzades s’han trobat en dos grups: un format per deu individus que es poden relacionar amb milicians i un altre compost per cinc víctimes, quatre de les quals, segons les primeres observacions antropològiques, són compatibles amb dones. Una, segur que és menor de 22 anys. Cal esperar les anàlisis antropològiques i d’ADN per poder determinar-ne la identitat.

A nivell de cultura material, entre els objectes personals recuperats hi ha claus, plomes, diferents tipus de calçat, unes ulleres de sol i, excepcionalment, una moneda d’or de 20 dòlars americans del 1904 i botons de puny d’or. Per exemple, els objectes recuperats en alguns individus de la fossa 3 són d’ús quotidià, però per la seva indumentària podrien ser milicians que van arribar amb el capità Bayo.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad