Magí Sureda, el senyor del Nadal manacorí

Fa 27 anys que cada Nadal sens falta munta el seu gran Betlem animat al carrer Formentera del barri de sa Torre

 

Fa 27 anys que Magí Sureda Duran (s’Hort des Correu, Manacor, 1944) és el rei del Betlem. L’home del Nadal a Manacor. Ningú al municipi aconsegueix, avui en dia, reunir tantes figures en moviment ni formar escenes costumbristes tan ben il·luminades. “Ni sé exactament quantes en tenc. El que sí sé es que ara mateix hi ha una vintena de motorets en marxa”, diu amb orgull, “n’hi afageixo un cada any”, comprats als germans Segura de Palma. El darrer ‘motoret’, és a dir, la darrera escena en moviment ha estat la d’un nin petit que amb un cordell intenta caçar un conillet que surt i s’amaga a cada moment.

Magí Sureda, amb les tradicionals figures del bou i la mula

 

Els tres Reis d’Orient emperò, són de can Jape: “era quan encara sen podien trobar de figures tradicionals a Manacor. Varen ser les primeres que la meva dona va comprar per fer el Betlem… costaren 40.000 pessetes d’aquell temps, que ja era moltíssim”.

Sureda és també un home d’horaris fixes. Cada any per aquestes dates col·loca un bon rètol nadalenc damunt la porta de la cotxeria que té al carrer Formentera (al barri de Sa Torre) i posa tot el projecte en marxa pel disfrut de qui, de sis a vuit de l’horabaixa “fins el dia dels foguerons i sense tancar ni dissabtes ni diumenges” vulgui disfrutar una estona d’un betlem que canvia d’estructura cada any. Això sí, sempre respectant el camí per on arriben els Reis i l’embaràs de la Mare de Déu, que fins dia 25 no té l’infant.

I això que s’hi pega des de fa dos mesos perquè tot estigui a punt per les visites escolars o d’aquells de fora poble que cada Nadal vénen aposta. “A l’octubre sempre començ a muntar i a desempaquetar les figures, provar els mecanismes i decidir cap a on ha de voltar l’aigua, si han de bullir olles o hi haurà un poc de verd aquí o allà”. Enguany té una mida d’uns 30 metres quadrats, amb un depòsit a davall d’entre 30 i 40 litres.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad