La reserva d’aigua de Manacor, l’única que està en bona situació entre les mallorquines

La resta de reserves hídriques estan en nivells inferiors que l’any passat i en situació de prealerta

 

La Unitat de Demanada d’aigua (reserva hídrica) de Manacor-Felanitx és la única entre les set en que es divideix Mallorca en presentar nivells adequats de normalitat. Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen al 59% el mes de novembre. Les pluges intenses registrades les darrers setmanes han permès un increment de dotze punts percentuals respecte al mes anterior. Amb tot, la situació segueix sent pitjor que la del mateix mes de l’any passat quan les reserves es trobaven al 61%.

Per illes, la que experimenta un increment major és Mallorca (que passa del 47% al 60%). La segueixen Eivissa (que passa del 46% al 52%), Formentera (que passa del 53% al 56%) i Menorca (que passa del 51% al 53%).

Respecte a les Unitats de Demanda (UD), tot i l’ascens generalitzat no hi ha canvis d’escenaris perquè es necessiten tres mesos consecutius per canviar-hi. Per tant, set de les 10 UD de les Illes Balears (Eivissa, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud, es Pla, Artà i Migjorn) es mantenen en escenari de prealerta de sequera.

Les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) indiquen que novembre ha estat un mes molt humit en quant a precipitacions a les Illes Balears, ja que de mitjana s’hi han acumulat 240,7 l/m2, el triple de l’habitual. A Mallorca, per exemple, han plogut 256,4 l/m(la mitjana història és de 78,4 l/m2); a Eivissa, 144,6 l/m2(la mitjana històrica és de 59,7 l/m2); a Formentera, 110.9 l/m2 (la mitjana històrica és de 42,6 l/m2); i a Menorca, 246,4 l/m(la mitjana històrica és de 78,4 l/m2).

Les pluges de novembre han permès, també, revertir el dèficit interanual de precipitacions a totes les illes. Així, en el conjunt de l’arxipèlag, la precipitació es troba un 28% per sobre de la mitjana. Per illes, Mallorca està 25 punts per sota i Menorca, a 36. Els registres de les Pitiüses es troben 35 punts percentuals per sobre de la mitjana històrica.

Si es manté la tendència a l’alça, és previsible que la UD Migjorn abandoni l’escenari de prealerta de sequera el proper mes. La resta, necessitaran entre dos i tres mesos més de registres dins la situació de normalitat.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad