L’Ajuntament activa el projecte per obrir els patis escolars al CEIP Mitjà de Mar

L’Ajuntament de Manacor recupera el projecte ‘Patis Oberts’ al CEIP Mitjà de Mar de Porto Cristo amb l’objectiu que les famílies, i sobretot la població infantil i juvenil, resident a Porto Cristo i també a la resta del municipi, guanyi un espai de lleure i garantint-ne l’ús cívic d’aquest espai.

‘Patis Oberts’ obri els patis de les escoles com un espai d’ús públic per a famílies, infants i adolescents, fora d’horari escolar entre setmana, els dissabtes i en període de vacances escolar de desembre a maig. L’Ajuntament pretén d’aquesta manera optimitzar l’ús dels centres escolars, potenciant la seva vessant educativa i social, fent possible un ús del pati entre els col·lectius i/o activitats que es puguin realitzar sense interferències tot potenciant la seva interrelació; donar una alternativa de lleure als infants i joves i les seves famílies que s’exerceix de forma autònoma en un context segur i de proximitat; i facilitar als infants, joves i les seves famílies material de joc i propostes lúdiques inclusives, coeducatives i d’ús lliure dins del recinte.

«És molt important retornar espais oberts de joc per als infants i els joves ja que és coneguda la mancança d’espais arreu del municipi. Volem que siguin un espai de trobada, de cohesió, de convivència, que siguin espais inclusius i on s’hi puguin dur a terme activitats lliures de joc i també activitats dirigides», ha explicat la delegada de Serveis Socials, Igualtat i Joventut, Carme Gomila.

El pati del CEIP Mitjà de Mar de Porto Cristo obrirà aquest dissabte les seves portes i comptarà amb un servei socioeducatiu que s’encarregarà d’obrir i tancar les instal·lacions dins els horaris prevists, vetllarà pel seu bon ús i procurarà establir dinàmiques de relació entre els infants i joves. «Començam aquesta prova pilot aquí a Porto Cristo perquè és un nucli amb molta menys oferta educativa els horabaixes i per això era important obrir-ho primer aquí», ha afegit Gomila.

El projecte pilot es durà a terme, en primer lloc, dins el recinte del pati del CEIP Mitjà de Mar, i els horaris d’obertura seran els dilluns i dijous de 16 h a 19 h i els dissabtes en horari de 9.30 h a 12.30 h. El servei comptarà amb dues persones monitores que duran a terme la programació de les activitats. «D’aquesta prova pilot esperam treure’n aprenentatges, que estigui en constant revisió i que serveixi de full de ruta per anar obrint la resta de patis del municipi», ha conclòs la delegada.

Totes les activitats que s’organitzaran seran obertes i gratuïtes. El servei socioeducatiu s’encarregarà de penjar la programació al tauler de cada escola o a altres llocs que es considerin rellevants perquè totes les famílies del nucli urbà n’estiguin informades. Els infants menors de 8 anys que facin ús del servei quedaran sota la responsabilitat dels seus acompanyants adults.

Els espais estaran adequats perquè els infants i les famílies d’arreu del municipi puguin gaudir del joc lliure. De fet, la utilització del pati és totalment lliure i es podran utilitzar les instal·lacions ja existents (pistes de bàsquet, de futbol, de jocs de carrer…) de manera no conduïda. Però també es preveu que es puguin dur a terme tallers dinamitzats de tipus esportiu, artístic i familiar, sobretot. La realització de les activitats estarà condicionada a que es deixin les instal·lacions en les mateixes condicions d’ordre i neteja de com les han trobades, de tal manera que aquestes instal·lacions quedin en perfecte estat per a l’ús posterior per part de l’alumnat en les activitats ordinàries.

D’altra banda, també es vigilarà que a les activitats es compleixen sempre les mesures de prevenció i contenció de la COVID-19 vigents dictaminades per la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears i que són d’obligat compliment. El projecte té un cost total de 15.425€, que s’ha adjudicat a la Fundació IRES.

«Volem que aquest sigui un projecte participatiu, pel que segons el que recollim d’aquesta primera experiència pilot, veurem com podem continuar a la resta d’escoles», ha afegit el delegat d’Educació, Mateu Marcé, que agraeix molt a la comunitat educativa del CEIP Mitjà de Mar per la seva bona voluntat per tirar endavant el projecte al centre. També ha estat present a la roda de premsa el Policia Tutor de Porto Cristo, Andreu Alba, qui també participa del projecte.

Així mateix, Daniel Jiménez, de la Fundació IRES, ha destacat la importància del projecte perquè «infants, joves i famílies puguin gaudir d’un espai lúdic, sa, segur i tenir una mirada oberta cap a la ciutadania». També ha explicat que les activitats que s’han plantejat són un híbrid entre joc lliure perquè tan infants i joves puguin jugar a esports i jocs tradicionals de manera lliure i activitats més dirigides adreçades a infants més petits i a les seves famílies.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad