Una moneda de 20 dólars i el senyor de Son Sureda Ric

Troben a la fossa dels milicians de Son Coletes de les restes d’un home ben vestit i amb una moneda d’or americana

 

Entre les restes de persones trobades durant les darreres hores a la rasa número 3 del cementiri manacorí de Son Coletes, figuren les d’un misteriós home, que tot i no trobar-se entre els milicians desembarcats l’estiu de 1936 a les costes de Llevant dins l’expedició del capità Alberto Bayo, sí que fou ajusticiat i enterrat en aquelles hores tètriques del 31 d’agost. Però qui era en realitat. Damunt els ossos s’hi han trobat trossos de roba, una vestimenta cara i amb pertinences de valor, com per exemple una moneda d’or nord-americana de 20 dòlars (l’equivalent per a l’època a entre 300 i 400 euros), que donen una pista que segons l’investigador i gran conèixedor dels tràgics fets de la guerra civil a Manacor, Antoni Tugores, pot ser encertada.

La moneda d’or pràcticament intacta trobada fa unes hores a Son Coletes

 

I és que tot apunta a que podria tractar-se de Llorenç Mas Gelabert, el senyor de la possessió de Son Sureda Ric, capturat en aquells dies i l’única persona adinerada que va ser afusellada pels falangistes. Ahir, durant la visita de les autoritats a Son Coletes, un dels regidors de l’ajuntament de Manacor, el socialista Artur Aguiló, es va interessar pels fets davant la possibilitat que pugui ser efectivament un dels seus avantpassats: “És que jo som de Son Sureda Ric”.

L’escriptor Llorenç Capellà en diu això al seu llibre ‘Diccionari Vermell’:

“Quaranta-quatre anys. Casat. Pertanyia a Esquerra Republicana i era un foraviler ric. L’afusellaren a Son Coletes, però únicament el feriren i pogué escapar-se. Adolorit i esmaperdut, arribà a una possessió d’on eren amos un matrimoni que havia tingut el mateix càrrec en una possessió seva, anomenada Son Sureda. Li sobraven ganes de viure a Llorenç Mas i, quan els va veure, se li eixamplà el cor. Els digué: “Us donaré la possessió si em salvau”. L’amo no va respondre. L’amagà dins una bóta de vi i lo dugué un plat de fideus, perquè se li passàs una mica l’ensurt. Després anà a Manacor a assabentar els feixistes de la inesperada troballa. A Llorenç Mas l’afusellaren per segona i definitiva vegada aquell mateix vespre”.

Entre les altres restes generals trobades fins ara a la rasa número 3, a la fossa dels milicians també, hi ha objectes com unes ulleres de carei, un encenedor de benzina, una capsa de pastilles juanola, una medalla del Sant Crist de Manacor, soles de sabates, un llapis de grafit trobat a la butxaca d’una camisa i una sèrie de bales del calibre 9mm, pròpies de les pistoles curtes habituals entre els repressors del bàndol nacional en aquells moments. A més d’una altra aïllada de fusell, de 8mm.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad