Troben les restes de 15 persones més a la rasa dels milicians de Son Coletes

En total has estat 52 en aquesta segona fase d’excavacions que tendrà continuació l’any que ve

El cementiri manacorí de Son Coletes segueix aclarint el que durant més de 80 anys va ser un laberint fosc per a famílies i historiadors, sobre l’escenari de recerca en va en què es va convertir el municipi després de la repressió del bàndol nacional. Avui capvespre l’equip tècnic i d’arqueòlegs d’Aranzadi i ATICS anunciava la troballa, a l’anomenada fossa 3 (on el 2020 ja es van localitzar les restes de sis milicians) de les restes de 15 milicians republicans més, pertanyents majoritàriament a les tropes republicanes del capità Alberto Bayo, desembarcades a les costes de Llevant a l’agost de 1936.

En total han estat 52 les restes trobades en aquesta segona fase d’excavacions que conclourà els propers dies i que segons ha informat el Govern, tendrà continuació. D’aquests 36 han estat trobats en posició primària (sense modificar tal com van ser enterrats) i 16 més en altres llocs diferents de l’original. Ara, des de la conselleria de Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes demana la col·laboració ciutadana perquè tots aquells que creguin que puguin tenir un familiar entre els desapareguts (i ara trobats) de Son Coletes, acudeixin a fer-se les anàlisis d’ADN per cotejar-los amb les restes. De moment de les 77 restes trobades en els dos darrers anys, només se n’han pogut indentificar amb seguretat cinc.

“Això va ser un autèntic camp d’extermini, amb tot el seu horror”, ha dit la presidenta Francina Armengol, que ha estat acompanyada de membres de Memòria de Mallorca i del batle de Manacor, Miquel Oliver, entre altres autoritats. “En altres països d’Europa es va fer de forma immediata i aquí hem arribat 85 anys tard i hem de demanar perdó per això”, recorda Oliver en referència al temps d’espera i oblit que han hagut de suportar molts familiars de les víctimes associades al cementiri manacorí.

Els cossos trobats bé podrien pertànyer a part del contingent detingut el 31 d’agost a prop de la costa i que va ser traslladat i fotografiat a la cèntrica plaça de sa Bassa, davant del local de la falange a l’edifici de can Serra, en una estampa premonitòria on també figuraven diversos milicians internacionals russos, francesos o búlgars, si es tenen en compte les anotacions que figuren escrites a mà a la foto italiana realitzada per algun membre de la tropa feixista del temut Conde Rossi, titulada ‘Arrestati Comunisti’ (comunistes arrestats) i on es poden veure les cares de part dels 39 capturats.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad