Encara utilitzau les paraules: culejar, adesiara, deixondir o donar creu?

L’Escola de Mallorquí obsequia a bars i restaurants del municipi amb un calendari per conèixer les paraules en desús

 

L’Escola Municipal de Mallorquí de l’ajuntament de Manacor ha elaborat un calendari del 2022 de Paraules en desús amb l’objectiu de difondre la llengua catalana i la seva gran riquesa lèxica. El calendari de paraules de l’Escola de Mallorquí inclou paraules ben nostres, mots que van caient en desús i que les noves generacions no coneixen, paraules a les quals, entre tots, els hem de donar vida. Adesiara, acopar-li, escometre, culejar, deixondir, parer, donar creu, bàmbol… són algunes de les paraules incloses.

Margalida Rosselló i Sebastià Llodrà, entregant el nou calendari de l’Escola Municipal de Mallorquí

 

El projecte dona continuïtat a la campanya duita a terme al 2020, quan es va confeccionar un calendari del 2021 amb les paraules alvocat, colflori, fraula,arengada, xítxero, alfabeguera, síndria, nectarina, codonyat, cacauet, xampinyó, confitura i que es distribuiren entre els bars i cafeteries del municipi.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és, a més de de difondre la llengua catalana i la seva gran riquesa lèxica, fomentar d’una manera lúdica el coneixement i l’ús del català i en concret de les formes pròpies de les Illes Balears, i sensibilitzar la societat de la gran riquesa de formes que presenta la nostra llengua.

L’Escola Municipal de Mallorquí ha dissenyat i imprès 500 calendaris de paret de mida DIN A3, impresos a 4 tintes, amb 13 pàgines, 12 de les quals tenen les paraules amb les seves etimologies. Els calendaris s’han començat a distribuir pels bars, cafeteries i restaurants del municipi.

La directora de l’Escola Municipal de Mallorquí, Margalida Rosselló i el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà, han obsequiat la propietària del bar Gallo amb el primer dels calendaris de 2022. “Esperam que us agradi i que us descobreixi la força i la vida de les paraules”, ha dit Rosselló. “Es tracta de fomentar d’una manera diferent el coneixement i l’ús del català, i de recordar-nos paraules que hem sentit a dir sempre i que potser ja no feim servir tant”, ha afegit Llodrà.

L’Escola Municipal de Mallorquí té la finalitat de fomentar i ensenyar la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, i la cultura autòctona. En aquest sentit, l’Escola ofereix un ventall ampli de cursos de català, d’història de Mallorca, de ball, d’instruments tradicionals, cicles de conferències, ballades populars i actes culturals en general, que s’anuncien al web: www.escolademallorqui.cat/escola/

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad