Descobert el passadís on hi podrien estar enterrats els 39 milicians de la foto de Sa Bassa

Son Coletes està a punt d’oferir noves i importants peces per completar un dels trencaclosques més complicats d’aquells dies d’agost de 1936. Ara fa un any i mig que les excavacions del cementiri municipal de Son Coletes començaren a trobar, exhumar i identificar cossos de represaliats republicans assasinats aquell estiu. Una de les sorpreses d’aquelles primeres setmanes fou la descoberta d’un esquelet anònim, sense més restes associats que uns botons, unes botes… i una estranya moneda.

Lones blaves tapen el passadís on s’hi fa feina

 

Retirada la terra, van veure que era lluenta, una mica daurada i amb la faus i el martell comunistes: Cinc kopeks soviètics, o sigui, una divisió del ruble (cada cent kopeks en fan un) que podria ser la prova sobre l’existència, a la fossa manacorina, d’un militar o milicià rus enrolat voluntàriament en l’expedició republicana del Capità Alberto Bayo que va desembarcar el 16 d’agost a distints punts de la costa de Llevant.

Ara, al mateix passadís on es van descobrir aquestes restes, el grup d’arqueòlegs d’ATICS i Aranzadi (les dues societats que s’encarreguen de les labors de recerca i estudi de possibles restes) han trobat el que podria ser la solució a l’enigma: onze metres lineals on hi són enterrats, molt probablement, els 39 milicians que el 31 d’agost de 1936 sortiren a la foto de la plaça de Sa Bassa de Manacor, just abans de ser traslladats i ajusticiats a Son Coletes. Així ho creu el gran investigador de la guerra civil al municipi, Antoni Tugores.

Escrita a llapis la paraula ‘Russo’ a la fotografia dels milicians de sa Bassa

 

Avui dematí, Xesc Busquets, responsable tècnic de les excavacions, confirmava que s’hi està fent feina i que durant els propers dies hi podria haver notícies. Davall una lona blava per evitar que la pluja prevista aquests dies compliqui les feines, ja hi ha moviment. “No poden estar a gran profunditat. Pel nombre que eren toquen estar junts i a dos pams de la superficie”, expliquen els experts.

Soviètics al desembarc de Bayo?

Així mateix es pot assegurar (per passaports i altres documents que s’han anat descobrint) que a Son Coletes hi moriren assassinats homes de nacionalitat soviètica procedents del camp de concentració de Vista Alegre. Però aquí Tugores hi fa un incís: “És probable que fossin capturats i traslladats al camp des d’altres indrets de l’illa” i no fossin necessàriament els que desembarcaren amb Bayo. Tornam idò al punt mort. Tal volta haguem de seguir la pista d’una altra prova d’aquells dies tràgics d’agost.

Es tracta d’una fotografia feta segurament per l’expedició italiana vinguda amb el Conde Rossi (mercenari de nom real Arconovaldo Bonaccorsi), el dimarts 31 d’agost de 1936 a la plaça de sa Bassa, al centre de Manacor. En ella es pot veure un seguit d’homes, alguns uniformats i d’altres no, col·locats darrera unes taules on s’hi exposen objectes personals requisats. La foto està feta davant l’edifici dels que foren Mobles Serra i que ara és el restaurant Mig i Mig. I malgrat no hi surtin tots, se sap per altres dues instantànies del mateix moment (arribades d’arxius italians), que es tracta de les 39 persones capturades per falangistes al bar Can Noi de Portocristo, hores abans.

La fotografia

Què té idò la fotografia de curiosa més enllà del fet històric?. A simple vista, apuntat a plomí i tinta negra, a la part superior s’hi pot llegir escrit en italià “Comunisti arrestati” (Comunistes arrestats). Però com sol ser habitual, el que té més importància és el que no se veu. Marcat (més que escrit) a llapis hi ha quatre anotacions: en una es pot llegir “Bulgaro”, en un altre “Francesi” (francesos) i a les dues restants, a dalt i abaix de dos dels presos desconeguts posa “Russo”.

Quina de les dues o tres persones indicades a la fotografia de sa Bassa (no hi ha una fletxa que indiqui a quines es refereix concretament) és el nostre possible milicià rus?; Per què duia una moneda que no podia utilitzar?; Quin era el seu nom?… “Això sí que no ho podrem saber”, lamenta Tugores, “perquè no hi ha cap registre dels milicians embarcats i menys si eren estrangers”. Una incògnita més per aclarir.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad