La nova manera manacorina de fer matances

Càrniques Sunyer ofereix la possibilitat de triar quants quilos de carn de porc, de quina varietat o el gruix dels intestins segons les llonganisses o sobrassades que un desitgi fer. Unes matances ‘a la carta’ senzilles però tradicionals

 

Com tot a la vida, les matances també evolucionen. La pregunta és cap a on. És ben cert que malgrat la tradició de transformar el porc en sobrassades, botifarrons o camaiots, segueix activa a Manacor i a Mallorca en general, les noves generacions cerquen acomodar a les seves circumstàncies la feina que fins fa poc feien pares i padrins, coneixedors de les feines familiars que arribaven amb el fred.

Tomàs Bosch, Antònia Mascaró i Joan Sunyer, de Càrniques Sunyer

 

I aquí és on entren a taula alternatives per aquells qui o ja no tenen finca, o no disposen de gent o temps suficient per matar i desfer un porc. O quin simplement només vol mesclar carn i espècies per fer-ne sobrassades per tot l’any, sense preocupar-se del demés. Poder dur-sen el quilos que un vol, els budells, els consells i tot allò necessari perquè les noves matances surtin d’allò millor.

“Fa anys que oferim aquesta possibilitat, però és cert que cada cop té més demanda i hi arriba a haver dies puntuals en què matam entre 20 i 25 porcs”, explica Joan Sunyer, un dels propietaris familiars de la manacorina Càrniques Sunyer, empresa dedicada al sector i que ofereix la possibilitat que el client pugui triar quants quilos de carn de porc s’endú, de quina varietat, la quantitat i el gruix dels intestins segons les llonganisses o sobrassades que desitgin… i fins i tot les espècies adequades depenent dels seus gustos pel que fa a les proporcions de picant i o sabor cercat.

Tot un ‘catàleg’ de possibilitats perquè la tradició de les matances, en decadència durant les darreres dècades per manca de persones que coneguin tot el procés que comporta, pugui seguir encara que sigui per altres camins més senzills, però igualment saborosos. “Es tracta de posar-ho fàcil a la gent, perquè una altra cosa que hem comprovat és que les noves generacions el que volen són les sobrassades i no tant els altres productes associats a la matança del porc, corrobora Antònia Mascaró, autèntica coneixedora del procés ancestral.

Com una assessoria de matances

“Som com una assessoria de matances”, diu mig de broma mig seriosament Tomàs Bosch, que des de les oficines comprova la demanda: “la temporada amb més peticions és des de mitjans de novembre fins entrat el mes de gener, que és quan més fred fa a Mallorca i quan, òbviament, sempre s’han fet les matances”.

També la circumstància que moltes famílies de la comarca de Manacor ja no comptin amb finques a foravila amb espai suficient per dur a terme tot el procés, ni tampoc amb la quantitat de gent experta capaç de ‘perdre’ tot un dia per transformar l’animal en aliment, n’ha fet l’alternativa intermèdia. “Ara s’ajunten entre uns quants a una cotxeria i ja està”.

A Càrniques Sunyer ofereixen la possibilitat d’endur-sen els quilos de carn que trii en client (solen estar entre els 40 i 50 de mitjana), triturada o no i de la varietat de porc concreta: blanc, creuat (faixat) o porc negre mallorquí, “que sempre té un gust més intens, però que també una carn amb més quantitat de greix. La mescla va per gustos”, confirma Joan Sunyer.

Pel que fa al que les famílies cerquen amb aquests ‘packs’ de matances ràpides i senzilles, és sobretot tenir llonganisses que puguin consumir-se a l’hivern (bona part per Sant Antoni) i sobrassades més grans com bufetes, culanes o poltrús (amb més greix per a la resta de l’any, perquè així ja no estiguin seques quan arribi la calor de l’estiu, “i que puguin estendre-les per damunt el pa amb facilitat”, afegeix Mascaró.

D’aquí ve això de l’assessoria: “Molts clients consulten com i en quines proporcions han de mesclar els ingredients, i nosaltres els ho explicam encantats. Es crea una relació molt tradicional”, encara que per qüestions sanitàries els intestins, per exemple, s’hagin de vendre salats per a una millor higiene.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad