Endevinaries quins són els 25 comerços del municipi que ja són emblemàtics?

Un total de 25 comerços del municipi de Manacor s’han adherit al projecte Emblemàtics Balears, impulsat per la Vicepresidència i la Conselleria de Sectors Productius, a través de la Direcció General de Comerç i l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI). El municipi de Llevant va ser el primer a tenir comerços catalogats perquè va ser el pilot que va iniciar el projecte a l’illa de Mallorca. Després d’una primera valoració de cinc establiments, l’Ajuntament n’ha catalogat una vintena més.

El projecte Emblemàtics Balears neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics. Tot i que la iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficia, ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les Illes.

Són els ajuntaments que identifiquen els comerços del municipi que compleixen els requisits per ser emblemàtics, d’acord amb el manual de l’IDI que estableix les diferents categories. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixin aquestes tres categories seran denominats emblemàtics.

La plataforma a través de la qual es dona a conèixer el projecte és la web www.emblematicsbalears.es, que creix a mesura que s’incorporen al projecte més municipis.

Actualment, hi ha quinze municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 122 comerços catalogats.

Els municipis que ja compten amb establiments catalogats són Alaró (3), Algaida (6), Consell (5), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8), Manacor (25), Marratxí (11), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (8), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran, un i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha 36 establiments emblemàtics, 29 arrelats i amb història, 23 amb patrimoni i història, un amb arrelat i patrimoni, 24 amb història, 7 arrelats, i 2 amb patrimoni.

Els comerços adherits a Emblemàtics Balears del municipi de Manacor són:

 • Aina Teco (articles de cuina, decoració, parament): amb història i amb patrimoni
 • Borcal (roba d’home): amb història
 • Ca ses Cusses (comestibles): emblemàtic
 • Can Llabrés (records i decoració): amb història i amb patrimoni
 • Cafés Samba (torrefacció i venda de cafès): emblemàtic
 • Calabruix (pell i cuiro, i productes artesans): arrelat i amb història
 • Can Fernando (teixits i teles): amb història i amb patrimoni
 • Can Garanya (esparteria): emblemàtic
 • Can Rovelló (alimentació): arrelat i amb història
 • Casa Martí (instruments musicals i articles de música): amb patrimoni
 • Casa Salvadoras (roba d’home): amb història i amb patrimoni
 • Can Gaspar des Llums (làmpades i objectes de decoració): amb història i amb patrimoni
 • Cereria Sa Bresca (espelmes, complements i decoració): arrelat i amb història
 • Comercial Almacenes Nicolau – Can Mio (electrodomèstics): amb història
 • Comercial Tejidos (teixits): amb història i amb patrimoni
 • Es Supermercat de Son Macià (alimentació i altres productes): arrelat i amb història
 • Fay (roba de dona i comunió): amb història
 • Ferreteria Fuster – Can Pep Xim (ferreteria): amb història
 • Ferreteria Morey – Can Busco (ferreteria): amb història
 • Forn Can Monserrat (forn de pa i pastisseria): arrelat i amb història
 • Forn Can Munar (forn de pa): arrelat
 • Forn de Can Terès (forn i pastisseria): emblemàtic
 • Merceria Ca na Verda (merceria i brodats): amb història i amb patrimoni
 • Pastisseria Can Roca (dolços i pastissos): emblemàtic

A més, s’està tramitant l’adhesió de l’empresa Majórica al catàleg d’Emblemàtics Balears.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad