El pou de s’Antigor recuperarà les seves corrioles

El pou de la plaça de s’Antigor, testimoni de greus sequeres viscudes a Manacor al llarg del segle XIX, recuperarà els seus dos braços metàl·lics amb les corrioles que un temps ajudaven als veïnats a treure aigua. I és que encara que el coll doble de la cisterna s’hagi mogut una mica del lloc original (de la part central de la plaça a un lateral) i que ja no sigui possible extreure líquid, l’ajuntament de Manacor a petició dels residents, ha encarregat a un ferrer extern l’elaboració d’aquests antics ornaments per intentar recuperar part de la imatge que tenia al segle XIX. No es col·locarà, en canvi i de moment, la gerra ceràmica que coronava la columna.

Fotomuntatge amb l’antiga part superior del pou
el coll del pou i les corrioles es van mantenir fins a la segona meitat del segle XX. Foto: família Sansó Riera

 

Serà una passa més dins la reforma integral que s’ha duit a terme aquest estiu a la històrica plaça manacorina i que ha permès reubicar el coll de cisterna, fet amb peces d’un marès blanc especial (que té una particular resistència, superior a l’habitual) que ha hagut de ser tallat amb peces corbes a Muro.

Segons apunta el propi consistori, nom de la plaça ve de la denominació que es donava a tota la zona situada a les foranes del poble, i fa referència a temps edificacions antigues, encara que el nom apareix en documents del segle XVI. Sabem que l’antic pou, com dèiem més centrat, ocupava el mateix indret on l’any 1598 el cirurgià Antoni Barceló Pasturana hi va fer aixecar una creu de pedra.

Aquesta creu es va reformar distintes vegades, fins que el 1840 es va traslladar al cementiri municipal i en el seu lloc s’aixecà un pou amb dos brocals i dues gran corrioles. Disposava d’una columna que separava dos colls circulars, que anys després fou rematada amb un ornament ceràmic amb l’escut de Manacor i la data 1860. A la segona meitat del segle XX, però, el pou va quedar cobert.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad