La segona fase de Son Coletes confirma onze víctimes

Aquestes restes presenten evidències clares de lesions per arma de foc i la majoria formen part d’una de les dues concentracions de restes en posició secundària, que ja ha analitzat l’equip d’antropologia

 

A les tasques d’excavació i exhumació que s’estan duent a terme a Son Coletes, Manacor, s’hi ha afegit aquests dies la tasca de l’equip d’antropologia, que ha començat a analitzar algunes de les restes disperses localitzades a la zona enjardinada a l’oest de l’antic cementeri, l’anomenada zona 4 d’intervenció per part de l’equip d’Aranzadi i ATICS.

En aquest moment, ja s’ha fet un estudi previ sobre la primera concentració de restes en posició secundària que es va localitzar els primers dies a la zona 4. L’anàlisi indica que aquestes restes corresponen a un nombre mínim de 41 individus adults, dels quals 9 presenten clares lesions perimortem. A aquestes nou víctimes, cal sumar les restes de dues més, descobertes recentment a la mateixa zona, prop de les criptes. Les restes d’aquests onze individus presenten evidències clares de lesions per arma de foc.

Mentrestant, la màquina retroexcavadora ja ha començat a rebaixar el paviment de la zona del passadís, on s’ha documentat que les fosses descobertes l’any 2020 tenen continuïtat. Ara s’han d’excavar, en espera de localitzar-hi noves restes relacionades amb la Guerra Civil, com ja va passar en la primera intervenció.

Visites guiades i connexions en directe

La Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica ha decidit repetir l’experiència iniciada a Porreres i acostar als familiars de les víctimes i a la població en general la segona fase d’excavacions a Son Coletes a través d’un servei de retransmissions en directe, que es podrà seguir des del canal de YouTube de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica https://www.youtube.com/VicepresidènciaGOIB

Aquestes connexions, en les quals participaran els responsables de Memòria del Govern i els membres de l’equip tècnic, serviran per conèixer la darrera hora de les excavacions i permetran, alhora, formular preguntes en directe a través de WhatsApp (telèfon 650 40 25 27). Les connexions es duran a terme a les 16 hores els dies següents: dijous 11 de novembre, divendres 26 de novembre i divendres 10 de desembre.

La Direcció General de Memòria Democràtica també treballa en col·laboració amb l’Ajuntament de Manacor en l’organització de visites guiades en cap de setmana, obertes a la població en general i amb especial atenció als familiars. L’objectiu és difondre entre la població com treballen en una fossa de víctimes de la Guerra Civil els arqueòlegs, els antropòlegs i els forenses.

La divulgació d’aquestes actuacions té un altre puntal fonamental, que connecta amb el món educatiu. Per això, la Direcció General de Memòria Democràtica, amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Formació Professional, ha convidat els instituts de Mallorca a participar a les visites guiades a Son Coletes, perquè els estudiants de primer i segon de batxiller coneguin de primera mà les tasques que es fan en una fossa, guiats per l’equip tècnic d’Aranzadi i ATICS.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad