L’exposició ‘Femme’ arriba a Manacor, Porto Cristo i els tres instituts del municipi

El projecte Femme Community dóna veu a les dones víctimes de violència masclista i es pot visitar des d’aquest 2 de novembre al Claustre de Sant Vicenç Ferrrer

 

El Claustre de Sant Vicenç Ferrer de Manacor acull des d’aquest dimarts 2 de novembre l’exposició Femme, de l’artista plàstica i il·lustradora Bel López. Aquesta exposició parteix del projecte Femme Community, un espai segur que López va crear a Instagram perquè les dones puguin explicar i compartir les seves experiències en relació a la violència masclista, sigui o no de manera anònima.

«Femme Community és un espai que vaig crear durant el confinament a partir d’explicar la meva experiència i on convidava i convid que més dones també contin la seva», explica l’autora. L’exposició Femme ha estat comissariada per Margalida Galmés i és el resultat físic i tangible d’aquest projecte comunitari sorgit a les xarxes socials on es pot veure un recull de les il·lustracions de Bel López dedicades a la lluita contra la violència masclista. La majoria de les il·lustracions són de cossos femenins, que visibilitzen la diversitat d’aquests i posen el focus d’atenció en la dona. La resta, són il·lustracions que recreen un moment de la història contada, sobre violència masclista.

Cada una de les obres duen associades un codi QR a partir del qual es poden escoltar les històries de Femme Community en àudio. Les veus que se senten són testimonis reals de les dones que expliquen la seva pròpia experiència, excepte dues històries que han estat narrades per una intèrpret. «El problema amb la violència masclista és que pensem que el nostre camí no l’ha caminat cap altra dona, ens sentim soles en un món on aquestes situacions estan normalitzades. Crec fermament que l’art és una gran eina per visibilitzar aquest tipus de problemàtiques socials. Si vull visibilitzar aquesta realitat que patim les dones, considero que l’art i el disseny són una molt bona oportunitat d’arribar a la gent», afegeix l’autora.

Femme arriba al municipi de Manacor després d’haver-se exposat a l’Espai Mallorca de Barcelona, i a Can Alcover de Palma. Es tracta en una de les activitats que s’emmarquen en el 25-N, el dia contra les violències masclistes. L’exposició s’ha inaugurat aquest 2 de novembre a Manacor, on hi estarà exposada fins el 16 de novembre; del 18 al 30 de novembre s’instal·larà al centre de salut de Porto Cristo; i també se n’ha fet una segona còpia que s’exposarà als instituts de Secundària del municipi: l’IES Manacor, l’IES Mossèn Alcover i l’IES Porto Cristo.

«Per a nosaltres era molt important dur Femme a Manacor per poder generar un espai col·lectiu que serveixi per visibilitzar violències que moltes dones hem patit al llarg de la nostra vida», ha assegurat la delegada d’Igualtat, Carme Gomila, qui també ha agraït a López «l’acte de generositat» d’haver compartit el seu testimoni com a primera pedra d’aquest projecte. El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha agraït a López i a Galmés la seva tasca, alhora que ha posat l’accent en el moment que vivim «en què s’intenta criminalitzar qui pateix la violència i invisibilitzar i menysprear les dones que s’atreveixen a denunciar-ho». El batle ha destacat també el fet que l’exposició s’instal·li també als instituts, «amb l’esperança que l’educació contribueixi a construir una societat millor, de manera que els professors puguin tenir un fil conductor que permeti xerrar de la violència masclista».

Bel López és artista plàstica i il·lustradora. Ha estudiat Antropologia Social i Cultural a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha cursat un postgrau en art digital i, actualment, fa el Màster d’Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania a la Universitat de Barcelona. En el seu projecte personal, Femme Community, reuneix l’antropologia, el feminisme i l’art, que són els tres eixos que conformen la seva perspectiva del món.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad