El director general de Memòria Democràtica estatal, Diego Blázquez, visita Son Coletes

S’ha localitzat una gran acumulació d’ossos fragmentats i en posició secundària, amb fractures perimortals clarament dels anys 1936 i 1937, al costat dels quals s’ha seguit trobant objectes com sabates

 

El secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha visitat aquest migdia la segona fase d’excavacions que s’estan duent a terme a Son Coletes. I ho ha fet acompanyat del director general de Memòria Democràtica a nivell estatal, Diego Blázquez Martín, encarregat de les polítiques de memòria històrica i democràtica del Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, i del director general de Memòria de la Generalitat Valenciana, Iñaki Pérez. Tots dos són a Mallorca per assistir al primer acte d’homenatge i reconeixement institucional a les víctimes del franquisme assassinades a les Illes Balears que se celebra aquest divendres, 29 d’octubre, amb motiu del Dia del Record.

«A Balears el ritme d’intervencions a les fosses de la repressió franquista, i a altres àmbits de la Memòria Democràtica és molt intens», ha explicat el secretari autonòmic, Jesús Jurado, «i per seguir avançant caldrà establir relacions de col·laboració amb altres territoris, com el País Valencià i afermar la cooperació amb l’Estat».

Els tres responsables de Memòria han comprovat com aquests dies l’equip tècnic d’Aranzadi i ATICS ha continuat excavant en la zona 4, l’àrea enjardinada ubicada a l’oest de l’antic cementeri de Son Coletes. S’han excavat les dues síquies localitzades, tant la continuació de la fossa 1 com la nova fossa 4, i han resultat estar completament buides de restes en connexió anatòmica, tret d’alguna resta òssia dispersa.

El que s’ha confirmat és que l’agrupament d’ossos trobat al costat d’aquestes fosses és un gran retall rectangular de 1,20 metres per 70 cm d’amplada i una fondària, de moment, d’uns 70 cm, on s’ha localitzat una gran acumulació d’ossos totalment fragmentats i en posició secundària, amb fractures perimortals clarament dels anys 1936 i 1937, al costat dels quals s’ha seguit trobant objectes com sabates. Es tracta d’un espai que fou utilitzat com a ossera, on no només s’hi varen dipositar restes de persones represaliades de la Guerra Civil, sinó també restes d’enterraments ordinaris del segle XIX a mida que avançaven les noves construccions del cementeri actual.

També s’ha treballat en la zona 1, la zona central de l’antic cementeri de Son Coletes on s’ubica la base de la creu. Les màquines ja han acabat de treure terra i està tot a punt per poder començar l’excavació manual.

Ara, les tasques d’excavació s’aturaran durant uns dies coincidint amb la festivitat de Tots Sants.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad