Manacor, primer municipi balear en implantar un segell verd pels seus comerços

Les delegacions de Comerç i Medi Ambient activen el Pla de Prevenció de Residus aprovat fa uns mesos, amb aquesta primera iniciativa en associació amb la Fundació Rezero i un cost de 10.000 euros

 

De vegades el desconeixement ens duu a cercar botigues ecològiques, de comerç just o de productes a granel fora de la nostra ciutat, la qual cosa en la majoria d’ocasions suposa un viatge (i una contaminació en vehicle privat), que tira per terra el que en principi anàvem cercant: la sostenibilitat. “Per això creim en la importància d’aquest projecte”, explica Sebastià Llodrà, regidor de Medi Ambient de Manacor, municipi pioner a Balears a l’hora d’implantar l’anomenat ‘certificat verd’ exclusiu per a determinats establiments.

“En només dos dies de vaga de brossa vam poder veure les quantitats ingents de residus que es generen en hores i la importància no només del reciclatge, sino de l’aposta, per exemple, per la reducció d’envasos”. És per això que partint de la base de el Pla de Prevenció de Residus aprovat pel consistori fa només uns mesos, les delegacions de Comerç i Medi Ambient, s’han unit en la primera acció per revertir les coses a nivell local. “Accions concretes que s’implementaran cada any amb una partida pressupostària específica”, afegeix la regidora Maria Antònia Truyols. En aquesta ocasió són 10.000 euros.

En tot cas, la iniciativa arriba per quedar-se. L’estratègia és la següent: l’ajuntament manacorí ha signat un conveni de col·laboració amb la fundació Rezero, per dotar els comerços que ho mereixin del segell de comerç verd, a partir del qual vendran relacionats cursos de formació, guies, audiovisuals o un mapa interactiu que serveixi per promocionar “una tasca que en molts de casos ja existeix però que cal potenciar o posar en valor”, reclama Roser Badia, responsable de Rezero, que compta ja amb una experiència de deu anys a Catalunya i més de 600 comerços reconeguts.

les pautes

Les pautes per a poder obtenir el segell verd són senzilles encara que comportin un compromís ecològic: en primer lloc han de ser comerços de proximitat, de barri i que facilitin el consum sense desplaçaments ni petjada de CO2. Després, han de complir amb almenys una d’aquestes premisses (depenent del producte que venguin): tenir més del 50% de venda a granel, possibilitar el retorn i reutilització dels envasos, tenir un 60% o més de productes de proximitat, algun tipus de certificació ecològica, vendre productes de comerç just o destinats a l’estalvi energètic o d’aigua.

“El que ens interessa és donar-los un valor afegit, atorgar-los força en detriment de la compra virtual. Durant la pandèmia ens vam donar compte de la gran importància que el producte de proximitat té en les nostres vides”, conclou Truyols. A partir de les entrevistes que els tècnics de comerç i mediambientals començaran a fer durant aquesta setmana, es determinarà la xarxa local “que s’anirà promocionant paral·lelament per xarxes socials” i que podrà consultar-se a través del web comercverd.rezero.cat .

Tot això coincidint amb l’inici de la campanya nadalenca, per tal d’oferir un primer estímul tant a comerciants com a usuaris. “De la mateixa manera, a partir del mes de gener, tots aquells establiments que vulguin entrar i obtenir el certificat distintiu, podran fer-ho seguint cursos de formació específica en els quals els explicarem com i els donarem les estratègies”, resumeix Badia.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad