Part de la creu de 1922, primera troballa de la segona fase d’excavacions a Son Coletes

Comença amb l’esperança de trobar noves restes dels represaliats de 1936

Amb l’esperança fonamentada en trobar nous cossos i l’experiència acumulada de la primera fase d’excavacions, avui dematí s’ha iniciat la continuació dels treballs per trobar restes de les víctimes de la repressió franquista que encara estan enterrats a la fossa del cementiri municipal de Son Coletes. Unes tasques que es prolongaran fins el proper 31 de desembre, però que s’aturaran els propers dies 1 i 2 de novembre coincidint amb les visites de Tots Sants.

Segons han explicat Jaume Servera i Xesc Busquets, responsables respectivament de les empreses Aranzadi i Àtics, durant aquesta intervenció s’excavaran dues grans zones noves i es continuarà amb la que es va haver d’abandonar a l’agost de l’any passat per falta de temps i recursos. Tots dos han assenyalat per on transitaran les màquines durant els propers dies: “Començarem per les zones enjardinades per després de dia 2 passar a excavar les zones dos i tres, seguint el nord marcat per l’antiga creu”.

De fet les primeres restes rescatades durant aquestes primeres hores ha estat precisament una part de la base de marès i morter que sustentava aquesta creu de ferro de 1922, trobada en una cota de 2,60 metres per davall del nivell actual del cementiri, i que reafirma la possibilitat de seguir els passadissos radials al voltant dels qual se suposa que estan enterrats molts dels represaliats pel conflicte civil de 1936.

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha destacat la importància de l’excavació de Son Coletes i s’ha mostrat esperançat en poder trobar noves restes de persones que se sumin “als 25 ja trobats i 5 identificats ara fa un any”. “Continuam sense estalviar ni un sol esforç per tal de trobar totes aquelles persones que van ser assassinades vilment, per preservar la seva memòria i la tranquil·litat dels seus familiars”.

Per la seva banda el secretari autonòmic, Jesús Jurado, espera que aquesta nova fase tengui resultats satisfactoris. “Es tracta d’una intervenció molt important i complexa tècnicament, de molts metres cúbics a excavar. Però tenim moltes esperances, encara que per això som conscients que també haurem de tenir una bona dosi de paciència”.

Miquel Oliver, batle de Manacor ha recordat que l’Ajuntament ajuda de forma activa en els treballs amb material i contingent humà, i ha agraït la “predisposició que en tot moment ha mostrat la Conselleria, per creure-s’ho”. “És cert que l’administració arriba molts anys tard en aquest sentit i per això hem de demanar disculpes a les famílies i estar al seu costat perquè tant ells com les entitats de memòria històrica recuperin part de la dignitat perduda en aquells anys tan desafortunats”.

Visites guiades

Com ja va passar durant l’estiu de 2020, l’ajuntament de Manacor té previst organitzar una sèrie de visites periòdiques al cementiri de Son Coletes, perquè els experts vagin informant i mostrant a la població les troballes que puguin anar aflorant, des d’una perspectiva didàctica, tècnica i històrica. En qualsevol cas seran a partir del dia 2 de novembre, després del dia dels difunts.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad