Història del CE Manacor: els anys 40… arriba la Tercera Divisió!

Joan Caldentey Brunet

 

Durant els primers anys de la dècada dels 40, el CE Manacor va haver d’adaptar-se a la situació de postguerra. Era habitual que el club tingués problemes en determinats partits per configurar un equip titular. La majoria de jugadors encara estaven fent el servei militar. L’equip hagué de fitxar alguns futbolistes forans per poder completar la seva plantilla. Dins aquest context, arribaren dos jugadors menorquins, Costa i Canet, que aportaren qualitat a la curta plantilla.

Eren temps de penúria econòmica pel club i per a tota la societat espanyola que patia racionaments de productes bàsics. Era habitual en aquests moments que la directiva organitzés a La Reforma, conegut bar i seu social del club, col·lectes per poder afrontar les despeses pròpies de la competició. Amb tot, després del parèntesi de la Guerra Civil la pilota tornava a rodar a Na Capellera. A n’aquest ressorgiment esportiu foren claus reconeguts aficionats al futbol com Pedro March, Josep Fuster, Juan Ramis, Miquel Rosselló i Miquel Mesquida.

Formació que presentà el CE Manacor durant els primers anys 40 en un partit contra el CD Mallorca (actual R.C.D Mallorca) al desaparegut camp de Bons Aires.

 

Paradoxalment fou una dècada bastant exitosa. La temporada 1940/1941, ja amb el nom actual de CE Manacor, l’equip ascendeix a Primera Categoria Regional després de quedar Campió a Segona. Fou un salt endavant. En els següents cursos futbolístics, l’equip no només es consolidà a la categoria, si no que sempre quedà en posicions capdavanteres. En aquests anys debutà sota els pals un talentós porter, Paco Sureda Fullana, que anys més tard fitxaria pel Reial Madrid. Amb el club de Chamartín disputà com a titular un partit de lliga contra el Sevilla C.F en el qual no encaixà cap gol.

Paco Sureda. De Na Capellera a Chamartín.

 

L’estructura d’aquesta competició (Primera Regional) era variant cada temporada. Existiren sempre dos grups, un Mallorquí i un altre Menorquí. La temporada 1945-1946 el primer grup es va dividir en 2, un integrat exclusivament per equips de Ciutat i un altre d’equips de la Part Forana. El Campió sempre es decidia en una fase final entre els primers classificats d’aquests 2 ó 3 grups.

En la temporada 1941-1942 es quedà subcampió per darrera del Club Deportivo Mallorca (actual R.C.D Mallorca) que en aquells moments jugava encara a l’antic camp de Bons Aires. La temporada 1943-1944 es quedà tercer per darrera l’Espanya de Llucmajor i el Poblense. 

Majors èxits estaven per arribar. Al 1945 i 1946 s’aconseguiren els dos primers Campionats Regionals amb victòries contra dos equips menorquins, l’Alaior (2-0 a Manacor i 0-1 a Los Pinos) i el CE Ciutadella. No obstant això, es perdé la promoció d’ascens a Tercera Nacional contra equips peninsulars en les dues ocasions. La del 1946 contra el desaparegut CE Segarra de la Vall d’Uxó (Castelló), mentre que un any abans el botxí havia estat l’equip valencià del Sueca.

El CE Manacor campió de Balears a la temporada 1946-47. Foto: família Cubells-Fullana

 

El curs futbolístic 1947-1948 es repetí la classificació del 1944 sent superat per la UD Poblense i el CE Soledad. L’equip, en aquestes temporades fou entrenat per tècnics, tot ells locals, com Jordi Juan i Gaspar Aguiló.

La temporada 1948-1949 sota la presidència de Sr. Isidro Abellanet fou diferent. L’equip dominà el panorama insular quedant campió del grup mallorquí per davant de la U.D Poblense i el C.D Artà. La Federació Española de Futbol havia canviat de criteri i ara ascendia directament el Campió Regional. L’ascens s’havia de resoldre a doble partit contra el Club Esportiu Menorca, equip que havia estat el primer classificat del grup del l’illa veïna. Al partit d’anada, disputat el diumenge 27 de juny,els locals s’imposaren als menorquins per 2 a 0. Una setmana després, el 3 de juliol, es jugà la tornada al Stadium Mahonés.

Aquell dia la burgesia mahonesa, base social del club, vestí les seves millors gales confiant en la remuntada contra un rival que, malgrat havia guanyat a l’anada, tenia teòricament un menor nivell futbolístic. El manacorins sortiren a defensar a ultrança l’avantatge de l’anada i el resultat final fou un empat sense gols. Tomeu Ferrer ‘Cama’ a la porteria i una línea de 4 en defensa formada pels germans Badia, Joan Galmés (Cuixa) i Boleda foren els encarregats de mantenir la porteria a zero. Dirigints per Joan ‘Moreta’, els blancs i vermells havien fet història. No només havien obtingut el seu tercer Campionat Regional si no que també havien aconseguit ascendir per primera vegada en la història de l’entitat, a Categoria Nacional. L’equip fou rebut càlidament per l’afició local l’endemà i homenatjat de manera oficial per les institucions. 

El viatge a Maó deixà però, un regust èpic i agredolç a la vegada. L’expedició partí de Porto Cristo (d’altres fons apunten que fou de Cala Rajada) amb una barca del bou propietat de la família Pinya. Els acompanyaven amb embarcacions més petites i vaixells de transport regular dos centenars d’aficionats locals. Durant el viatge d’anada un directiu, conegut per ser el propietari de la impremta Rosselló de sa Bassa morí repentinament durant el trajecte. La seva defunció no fou detectada fins a l’arribada a Ciutadella ja que es creia que havia aprofitat el viatge per dormir. 

Alineació que presentà el CE Manacor el 27 de juny del 1949 contra el CE Menorca en l’anada de la promoció d’ascens a Tercera. De peus i d’esquerra a dreta: Llorenç Badia, Tomeu Ferrer, Amadeu Badia, Pedro Galmés, Boleda, Juan, Febrer, Fluxà, Obrador, Monroig i Gomila.

 

En tot cas el CE Manacor era nou equip de Tercera Divisió, La nova categoria era tot un univers futbolístic per descobrir amb rivals peninsulars i viatges inacabables. El futur deparava al club els millors moments de la història. Però d’això ja en parlarem en una altra ocasió. Visca el CE Manacor!

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad