La plaça de s’Antigor i el carrer dels Gerrers tornen a lluir

L’ajuntament de Manacor ha presentat aquest dimecres la finalització de les obres, que han rehabilitat una de les zones més antigues del poble

 

L’Ajuntament de Manacor ha presentat aquest dimecres la finalització de les obres del projecte de reforma de la plaça de s’Antigor i del carrer dels Gerrers. Les obres de reforma han rehabilitat una de les zones més antigues de Manacor, han suprimit les barreres arquitectòniques i han substituït les xarxes de serveis a la zona que comprèn la plaça de s’Antigor i el carrer dels Gerrers des del carrer dels Montcades fins al carrer de la Sínia dels Frares, amb una superfície total de 1.326 metres quadrats. El cost total de les obres ha estat de 377.994 euros, dels quals 84.000 els ha aportat el Govern d’Espanya en el marc del programa ARRU, i s’han executat en quatre mesos.

Les obres de reforma han tengut com a objectiu prioritari eliminar les barreres arquitectòniques i millorar l’aspecte general de l’espai públic. Així, la plaça de s’Antigor s’ha rehabilitat per esdevenir un lloc de trobada dels veïnats i contribuir a la cohesió del barri.

Abans de la reforma, al carrer dels Gerrers hi havia voravies de panot amb vorera de pedra molts estretes, d’uns 50 centímetres i el paviment asfàltic estava molt deteriorat. La plaça també comptava amb voravies de panot i el paviment també estava deteriorat, però, a més, no hi havia cap itinerari accessible per a vianants. Pel que fa a l’enllumenat públic, el quadre general es trobava en mal estat i la distribució de la llum a la via pública era irregular.

Amb la premissa principal de convertir la plaça en un espai de trobada, s’ha eliminat el trànsit rodat i es preveu sembrar un lledoner a la part més allunyada de les façanes, que doni ombra durant els mesos d’estiu amb bancs confortables per estar-hi. També s’ha construït una jardinera amb plantes de flor i, a petició dels veïns, s’ha col·locat una rèplica de l’antic pou de la plaça, de marès. A la part superior de la plaça s’han sembrat tres arbres de petit format, els mateixos que s’han sembrat als extrems del carrer Gerrers. El paviment de la plaça és de llambordins. S’ha canviat l’enllumenat públic, format per dues columnes amb projectors que permeten distribuir la llum uniformement per la plaça i alhora proporcionar una il·luminació singular al pou. Completen l’enllumenat uns projectors que banyaran les branques del lledoner i una tira led al perímetre de la jardinera.

«Recordem que en aquesta plaça, que és una de les més emblemàtiques del centre de Manacor, hi podien passar cotxes en doble sentit i hi havia cotxes aparcats a les voreres», ha explicat el batle de Manacor, Miquel Oliver, qui ha incidit en què «en la línia d’aquesta nova ciutat i municipi que volem, donam espai a la gent perquè es pugui relacionar, que se sentin orgullosos de pertànyer al seu barri i al seu poble i això també implica una nova manera de moure’ns dins el poble», referint-se a la Zona de Prioritat per a Residents, on s’insereix aquesta barriada. «Anteriorment aquesta plaça tenia aspecte de carrer. Des de l’equip de govern tenim clar que hem d’apostar per millorar els entorns urbans dels conjunts històrics» ha afegit la delegada d’Urbanisme, Núria Hinojosa.

Oliver i Hinojosa han insistit a agrair als veïnats la seva col·laboració amb la redacció del projecte i fent aportacions, com ara la rèplica de l’antic pou de la plaça. La reforma de la zona ja ha donat fruits visibles com ara la col·locació de cossiols per part dels veïns de la zona. En aquest sentit, Oliver ha expressat que, davant la millora, «la resposta ha estat automàtica: els veïnats s’han bolcat, han ajudat i col·laborat a embellir encara més l’espai. Hinojosa ha manifestat que espera que els veïns puguin aprofitar la plaça per fer-hi activitats a l’aire lliure.

Aquesta reforma s’ha fet en el marc de l’ARRU, el Programa de foment de la regeneració i renovació urbanes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears. La principal finalitat d’aquest programa és la de millorar els teixits residencials i recuperar funcionalment els conjunts històrics, centres urbans, barris degradats i nuclis rurals. Manacor es va adherir el 2020 al programa ARRU, que també comporta subvencions a particulars per a obres de reforma, rehabilitació i millora de l’accessibilitat i de l’eficiència energètica. De fet, només al carrer dels Gerrers fins a 5 habitatges s’han acollit a aquestes subvencions i han pogut dur a terme millores substancials.

La reforma de la plaça de s’Antigor i del carrer dels Gerrers és només una de les que l’equip de govern municipal durà a terme aquest mandat. El 2022 hi ha noves inversions previstes a la plaça de Santa Catalina o la plaça d’en Berard, entre d’altres.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad