Denúncies i problemes urbanístics obliguen a tancar el punt verd de Porto Cristo

El punt verd de Porto Cristo, situat des de fa onze anys de manera il·legal a la banda de l’institut d’ensenyament secundari, haurà de tancar quan acabi aquest mes. Així ho ha decidit la regidoria de Medi Ambient de l’ajuntament de Manacor un cop li han estat comunicades les denúncies del Seprona i del Govern per no complir amb les normatives de residus, i després d’admetre que el departament d’Urbanisme local “no ha aconseguit trobar en un any uns terrenys adequats per a traslladar-lo”, apunta el regidor mediambiental, Sebastià Llodrà.

El problema arrenca el 2010 quan el punt verd va haver de ser eliminat d’on estava, a la plaça del Sol i la Lluna, per poder emprendre unes obres integrals de reforma. D’aquí es va dur a un solar d’uns 4.000 metres quadrats situat en un lateral de poliesportiu de l’IES Porto Cristo; “Fa un temps vam comprovar que no hi havia cap conveni signat amb la propietat per ser-hi”. Es tracta d’un solar que té la qualificació d’urbanitzable però que no obstant això, no consta com a apte per acumular ni tramitar residus “ni en les normes urbanístiques actuals, ni en el futur Pla General”, admeten Llodrà i el delegat de la Zona Costanera, Sebastià Nadal.

L’Ajuntament ja ha començat a netejar el solar

Fa aproximadament un any que el consistori tracta de signar un acord amb la propietat dels terrenys a mig o llarg termini, “converses que no han fructificat”. D’altra banda, els expedients oberts aquesta passada primavera per la Guàrdia Civil i la conselleria de Medi Ambient (arran d’unes denúncies particulars), constaten que no es compleixen ni amb els preceptes urbanístics ni amb les normes mínimes ecològiques. Amb la qual cosa i davant la impossibilitat d’escometre obres de tanca o l’adequació d’una solera, l’ajuntament de Manacor ha decidit tancar, deixant així sense un punt verd a entre 10.000 i 11.000 persones a les que prestava servei entre Porto Cristo i Sillot.

Alternatives

Actualment es treballa per trobar una parcel·la d’entre 2.000 i 3.000 metres quadrats que pugui acollir el servei amb totes les condicions adequades i necessàries per poder ser autoritzat per part de la Conselleria de Medi Ambient. L’antiga ubicació de la plaça del Sol i de la Lluna es descarta donades les condicions de zona d’esbarjo, infantil i residencial i les molèsties que els camions de gran tonatge podrien causar als veïns.

 Davant aquesta situació, el departament de Medi Ambient ha preparat una bateria de solucions per continuar prestant el servei als ciutadans a partir de l’1 de novembre i que es basen en quatre eixos. En primer lloc, ja s’està fent feina per restituir la zona al seu estat previ, eliminar enderrocs i el material que hi quedava. D’altra banda, també es potenciarà el servei de recollida de voluminosos a domicili, un servei que ja funciona sis dies a la setmana. En tercer lloc, es preveu augmentar la presència de la deixalleria mòbil a la zona costanera, ampliant el servei a Porto Cristo. Finalment, s’incrementarà la vigilància i la neteja a la zona, amb els serveis municipals de neteja i amb la Policia Local. Així mateix, aquestes setmanes prèvies al tancament hi haurà reunions informatives amb els veïns de Porto Cristo i de s’Illot per traslladar-los totes aquestes novetats. Llodrà considera que «la resposta que donam soluciona el problema al gran gruix de ciutadans de la zona costanera».

Els delegats de Medi Ambient i Zona Costanera, Sebastià Llodrà i Sebastià Nadal, s’han reunit aquest dilluns amb totes les forces polítiques, per traslladar-los la decisió, que «comprenen i es fan càrrec de la situació perquè heretam la nul·la planificació quant a residus dins Porto Cristo». Per la seva banda, el delegat de la Zona costanera, Sebastià Nadal, ha assegurat que «tots tenim molt clar que tant a Porto cristo com a s’Illot hi ha d’haver un Punt verd, però ha de ser una instal·lació que reuneixi totes les condicions per poder ser autoritzat per part de la Conselleria de Medi Ambient. Som conscients que hi ha de ser, però no a qualsevol preu ni de qualsevol manera perquè de fer-ho només faríem créixer més aquest monstre».

El Punt verd de Porto Cristo s’havia convertit en pol d’atracció de ciutadans d’altres municipis i d’enderrocs d’obra il·legal. Tant és així que la zona d’influència de la instal·lació representa el 20% de la població del municipi, tot i que la factura d’enderrocs suposa el 50% del que paga el Punt verd de Manacor, el que demostra que el que es recull d’enderrocs està sobredimensionat. Els darrers temps ja s’havia limitat l’accés als ciutadans del municipi i la decisió de tancar també es traslladarà als Ajuntaments de la zona.

«Al 95% de la gent que ho fa bé i que compleix, les solucions que plantejam són efectives: recollida domiciliària i deixalleria mòbil. Però no renunciam a un Punt verd com es mereix la zona, i en això feim feina. Som ambientalment contundents i cercam una ubicació definitiva on el tractament de residus pugui ser l’idoni», ha conclòs Llodrà.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad