La campanya de s’Hospitalet Vell restaura un edifici absidal del segle II a.C.

La campanya d’enguany conclou les feines fetes els darrers cinc anys, que es podran visitar aquest dijous a la jornada de portes obertes 

 

La dinovena campanya d’excavació de s’Hospitalet vell ha finalitzat enguany amb la restauració i adequació d’un edifici absidal que probablement s’utilitzà durant el segle II aC, just abans de la conquesta romana, i que havia centrat les campanyes d’excavació dels darrers quatre anys. Les tasques de la campanya 2021, dirigides per Magdalena Salas i Damià Ramis, han consistit a adequar i restaurar aquest edifici per a deixar-lo preparat per a ser visitat. El projecte ha estat possible gràcies a les subvencions del Consell de Mallorca d’adequació de jaciments arqueològics. 

«Aquí hi veiem el resultat de cinc anys de feina en els quals hem excavat un gran edifici que té una planta rectangular amb un dels cantons absidals», ha explicat el codirector de l’excavació, Damià Ramis. Al centre d’aquest edifici s’hi troba un retall a la roca d’aproximadament un metre de fondària amb una columna al centre; es tracta d’un forat que serví per arreplegar aigua de pluja i que posteriorment va deixar de ser utilitzat i es va farcir de sediments. Posteriorment, es construí l’edifici, per la qual cosa el forat col·lector d’aigua i la construcció no foren contemporànies, el que demostra que aquest espai durant la Prehistòria va patir moltes reformes i va ser molt utilitzat. El final de l’ocupació d’aquest edifici probablement coincideix amb l’arribada dels romans. 

Els arqueòlegs han descartat que aquest edifici fos un santuari, però sí que tenen clar que fou un edifici singular. «No és un habitatge, però alguns elements i les troballes ens indiquen que és singular», ha explicat la codirectora de l’excavació, Magdalena Salas. De fet, és en l’espai d’aquest edifici on s’han trobat més objectes per metre quadrat de tot el jaciment. A més, en destaca també la diversitat: objectes de metall, de ceràmica molt sencera, lítica, etcètera. 

Ja que s’ha fet la restauració de l’edifici absidal, també s’ha hagut d’espedregar tot l’exterior, el que «ha estat molt interessant perquè han sortit estructures noves», ha explicat la codirectora de l’excavació, Magdalena Salas. L’any que ve es començarà un projecte quinquennal nou, i per això l’equip haurà de decidir cap on continuen les intervencions de l’excavació els pròxims anys. 

La delegada de Patrimoni, Núria Hinojosa, ha anunciat la jornada de portes obertes que es durà a terme aquest dijous 23 de setembre a les 18.30 h coincidint amb el final de la campanya. Totes aquelles persones interessades poden inscriure-s’hi mitjançant www.enviumanacor.cat. Hinojosa ha valorat les subvencions del Consell de Mallorca, «que ens permeten seguir fent feina en les diferents campanyes anuals que impulsam des de l’Ajuntament de Manacor.» Així mateix, ha recordat que el pròxim 2022 es compliran vint anys de les feines d’excavació a s’Hospitalet vell, i per això «ho haurem de celebrar com es mereix». 

S’Hospitalet vell és el jaciment més important de Mallorca perquè per una banda hi ha navetes i per l’altra un talaiot amb una sèrie d’habitacions talaiòtiques, el que no es troba a cap altre jaciment de Mallorca. «Aquesta és la singularitat i la importància de s’Hospitalet, que permet amb una visita copsar com ha estat tota la Prehistòria de Mallorca, des de l’edat del Bronze fins a la conquesta romana», ha conclòs Magdalena Salas. El jaciment de s’Hospitalet vell ha apostat també fort per l’accessibilitat i compta amb panells informatius, codis QR amb notes de veu, vídeos, enllaços a article, etcètera, que permeten una visita molt completa sense la necessitat de ser guiada. 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad