La volatibilitat del bitcoin

Ramon Ruiz

 

Quants cops hauràs sentit que el Bitcoin ha baixat un 20% en 5 hores? O que ha pujat un 30% en tan sols un dia? Amb aquestes poques dades pots, almenys, deduir que el Bitcoin és un actiu financer perillós.

I en aquest article analitzarem en profunditat què significa perillós per a que siguem conscients de lo que implica que una persona del carrer inverteixi en aquests tipus de productes bursàtils. Segurament estaria dintre de lo correcte si digo que més del 60% d’inversors a les Criptomonedes no tenen el coneixement que tindràs tú, lector, al llarg dels pròxims 10 minuts.

La liquidesa

“Mercat líquid”, “mercat poc líquid”. Dintre del món bursátil i de les inversions és imprescindible saber si on estàs invertint es un actiu altament líquid o no. Però abans de categoritzar i posar exemples, anem a veure què significa liquidesa.

La liquidesa és el grau de oferta i demanda que té un actiu financer a un moment donat. En llenguatge col·loquial: quanta més gent estigui disposada a comprar i vendre un actiu, més líquid és aquest.

Imagina que tens un cotxe, un Seat Ibiza rosa, i el vols vendre per 10.000€. Lo primer que fas és anar a mercats de segona mà, ja sigui físic o online, a veure si “pesques” algú que el vulgui. Però al cap de 2 mesos d’espera, t’adones que l’últim cop que es va vendre un Seat Ibiza rosa va ser fa 3 anys! No hi ha quasi ningú que vulgui un Seat Ibiza rosa. Això se li diu que el mercat dels Seats Ibiza roses és un mercat poc líquid, no hi ha demanda.

En canvi, si vols comprar accions de Apple, ja t’asseguro que podràs comprar alguns títols pel preu actual sempre i quan vulguis. Això és un mercat líquid.

El Bitcoin és el actiu amb més liquidesa de totes les Criptomonedes, sobretot per inversors minoritaris. És a dir, que si el Bitcoin està a 50.000€, segurament quan apretis el botó per comprar, compraràs tota la quantitat que vulguis per aquest preu.

Fixa’t a la imatge que el preu del Bitcoin està a 46.809,64$. Això és el preu del Bitcoin de la última compra/venta realitzada. Seguidament al llistat vermell, veuràs al registre més inferior de tots, és una o vàries persones que en total volen vendre 0.35373 Bitcoins al preu 46.809,65$ i que encara no han trobat comprador. Seguidament vindria els venedors que estàn disposats a vendre a 46.811,88$ per una quantitat de 0.02347 de Bitcoins (poqueta). La mateixa lectura seria pels compradors al llistat inferior de color verd al inrevés.

Totes aquestes persones son venedors i compradors que busquen una transacció al preu que ells desitgen i esperen a que algú accepti. I a qui esperen? Als que apreten el botó “Comprar” o “Vender”. Son compradors o venedors a preu de mercat. Si jo vull comprar 1 Bitcoin al preu de mercat i executo la meva compra en aquest instant, compraré:

  • 35373 BTC al preu de 46.809,65$
  • 02347 BTC al preu de 46.811,88$
  • 02347 BTC al preu de 46.811,90$
  • 02348 BTC al preu de 46.811,92$

I així successivament fins a omplir 1 Bitcoin. Fixa’t per quants de preus hauré passat. És possible que si compro 1 Bitcoin faci pujar el preu jo totsol de 46.809,64$ a més de 46.822$!

Ara entens per què el Bitcoin és un actiu altament manipulable i, a més, és molt susceptible a alta volatilitat? I no perquè tingui molt de volum d’intercanvi al dia, que ja n’hi ha 1 bilió (americà) cada 24 hores, sinó perquè és un mercat que no acaba de ser líquid del tot si ho comparem amb altres actius financers com són les accions de les empreses del NASDAQ, o el intercanvi de divises com és el EURUSD.

La volatilitat

Ara ja entens gran part de les raons per la qual el Bitcoin és un actiu volàtil, és a dir, que fàcilment puja i baixa un gran percentatge del seu preu en poc temps. Per a que et facis una idea, el passat 14 d’Abril de 2021, el Bitcoin va arribar al seu màxim històric de 62.000$ la unitat, i en aquest moment, absolutament tots els diners invertits en les Criptomonedes equivalien a la mateixa quantitats de diners invertits en les acciones de només Apple.

Sí, sí, en el moment de màxima eufòria en les Criptomonedes, tot el mercat de criptodivises equival al mercat d’una sola empresa: Apple.

Si ho mires en perspectiva, hi ha molt pocs diners invertirs en aquest món de les monedes digitals. Això ho pots llegir de dues maneres:

  • Positivament: si penses que han vingut per quedarse, es probable que augmenti considerablement el valor.
  • Negativament: qualsevol institució o “jugador” amb molts diners, pot manipular el preu.

Aquests extrems en la volatilitat del preu, sol venir acompanyat d’una notícia positiva, com quan el Elon Musk diu que inverteix en Bitcoin, o d’una notícia negativa, quan un país prohibeix l’ús de Criptomonedes. Són les emocions de la gent, eufòria o pànic. Per això es sol dir que compris quan hi ha pànic, i ven quan hi ha eufòria. Encara que no és tan fàcil com dir-ho.

Ara ja coneixes dues de les gran raons per la qual el Bitcoin, i les demés Criptomonedes, son uns actius perillosos per invertir. Un dia tan ets pots llevar i veure que has doblat la inversió, com aixecar-te i veure que de 1.000€ només en queden 300€. Coneix tots els riscos i inverteix un capital que pots assumir perdre en aquests actius tan perillosos. Això sí, no confonguis perillós amb estafa.

Gràcies per haver-me llegit i espero que t’hagi pogut ajudar una mica a entendre aquest gran, meravellós i perillós món del mercat de les Criptomonedes. T’animo a que et passes pel meu perfil @hobbiecode a les xarxes socials com Instagram, YouTube o el nou canal de Podcast que he obert recentment.

Espero que t’hagi agradat, et llegeixo als comentaris. Fins la pròxima entrega.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad