Vicenç Rocamora: “A instagram no veurà a ningú amb psoriasis”

Manacor estrena aquest dimecres 15 de setembre a l’hospital, una escola per combatre els signes cutanis de la psoriasis i els seus efectes psicosocials. Una iniciativa pionera a les Balears que parteix del servei de Dermatologia per ajudar a coneixer millor els pacients, la seva patoloigía i millorar la seva salut física i mental. “Ens interesa molt ajudar a desestigmatitzar el que envolta la psoriasi. A instagram o a les xarxes socials no es veu a ningú amb psoriasi, ni amb vitiligen o amb acné; això pot provocar una pressió social i molta preocupació entre els qui ho pateixen, perquè es poden arribar a sentir fora de la societat paral·lela de les xarxes socials”, explica el doctor Vicenç Rocamora.

És tracta de donar visibilitat a una malaltia crònica que antigament, fins i tot es confonia amb la lepra. De la que es coneix el nom però de la que costa parlar-ne. Organitzada pel centre hospitalari (amb els professionals Vicenç Rocamora, Aina Vila i Maria Inmaculada Guilarte al capdavant), l’escola es distribuirà en grups de pacients i en sessions periòdiques cada quatre o cinc mesos, “amb la intenció d’anar avançant en la informació i normalització, a on es tractaran d’explicar la malaltia, el seu tractament i com millorar aquesta modificant els seus hàbits de vida tant físics com mentals. Així com la importancia de la pràctica de esport”.

La intenció és anar avançant en la informació i la normalització

En aquests moments la prevalença a la comarca és del 2% i un 20% de casos són greus (entre els que s’ha filtrat per acudir a l’escola); el que suposa que si l’àrea d’acció de l’hospital abarca unes 150.000 persones, aproximadament 3.000 pateixen aquest tipus de psoriasis i un 300 en tendran de moderada-greu. “Així i tot, a països nòrdics l’efecte encara és major. Per exemple a Suècia arriben al 3% i a Islàndia a un 4%. Per això molts alemanys o suecs afectats, al l’hivern escullen països amb més hores de sol, com a eina teraupéutica que pot ajudar a controlar la malatia i a més s’ha copmprovat que puja l’estat d’ànim. “Aquest aspecte en les nostres pacients ja ho tenim guanyat, no han de viatjar per fer helioterapia”.

Avui sabem que la psoriasis es pot arribar a controlar amb medicaments. S’ha avançat molt en aquest sentit durant els darrers 10 anys, i encara que els tractaments són cars, no ho són tant com abans i ara poden tractar molt més pacients que abans i per tant ajudar a controlar la malaltia en edats més precoces. Ajudar a desestigmatitzar-la ja que es pot arribar a ‘blanquejar’ quasi totalment.

“Tengui en compte que no només parlam de psoriasis a mans, peus o aixelles, sino també a genitals, cap o ungles. A més, associat a la malaltia, tenim que el 30% d’afectats pateixen dolors articulars, artropatia psoriàsica. Per això és tan important l’educació i ensenyar quins signes d’alerta d’afectació articular han de saber. Fixi’s la repercusió que pot tenir en una persona, que la preocupació i l’angoixa que poden arribar a sentir és equiparable en alguns casos a un càncer o a una diabetis. Fa poc una enquesta demanava als malalts a quants anys de vida renunciarien per ‘curar-se’, i la mitjana contestaven que entre 2 i 3”, recorda Rocamora.

La psoriasis és una malaltia crònica inflamatòria que provoca una alteració del sistema inmune

La psoriasis, definida com una malaltia crònica inflamatòria que provoca una alteració del sistema inmune, té una part de transmisió genètica, no és una malaltia genèticament homogènia i hi ha evidències que els diferents subfenotipos de la malaltia poden estar associats a diferents variacions genética, ja que s’han associat múltiples gens amb aquesta malalaltia. No vol dir que si un pare una mare o els dos tenen psoriasis, tots els membres de la familia han d’estar afectats.

Encara que la psoriasis es pot manifestar a qualsevol edat, sí que és vera que sol ser més comú que apareguin brots entre els 20 i els 40 anys, així com un altre als 70. “També podem dir que està associada a patologies psicològiques”.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad