L’Escola de Mallorquí multiplica els seus alumnes en any de pandèmia

Gràcies a la digitalització arriba a prop dels 1.650 alumnes. L’oferta de cursos de llengua catalana es duplicà el curs 2020-21 i el nombre d’assistents cresqué un 47%

 

Les exigències imposades per fer front a la Covid-19 han suposat un revulsiu i una oportunitat per a l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor, que el curs 2020-21 va multiplicar el seu impacte social. L’Escola Municipal de Mallorquí s’ha hagut de reinventar i cercar fórmules alternatives per acostar la seva oferta educativa a la població, pel que el curs passat es va fer una aposta decidida per la digitalització, les classes a distància, la retransmissió en streaming de molts dels seus actes i també per la inscripció telemàtica. Aquestes novetats que han vengut per quedar i que continuaran també aquest curs són les que expliquen un creixement molt important de les matrícules, dels alumnes i de com la feina de l’Escola Municipal de Mallorquí ha arribat el curs passat molt més enllà del que fins ara ho havia fet. «Les novetats que vàrem introduir per la Covid-19 han vengut per quedar perquè han repercutit en una millora de la qualitat del servei que donam, a l’augment de l’alumnat i també ha fet que haguem adaptat molt millor a la disponibilitat de la gent per poder formar-se», ha explicat la directora de l’EMM, Margalida Rosselló. Altres novetats del curs passat que també es mantendran enguany són també l’increment de l’oferta a altres nuclis del municipi i l’ampliació del pati, que va permetre que es poguessin fer les classes de ball de bot amb la distància i la capacitat suficient. 

En total, l’EMM va tenir el curs 2020-21 1648 alumnes. 

El doble oferta i d’alumnes de llengua catalana 

L’oferta de cursos de llengua catalana es duplicà el curs 2020-21 i el nombre d’alumnes s’incrementà un 47%. Així, s’ha passat d’oferir una mitjana de 12-16 cursos a l’any de llengua catalana a oferir-ne 35, presencials a Manacor i a Porto Cristo i també en línia. A part d’oferir més grups, el curs passat també s’oferiren per primera vegada les modalitats en línia, el que ha estat un èxit. El total d’alumnat va ser de 630 persones, mentre que els anys anteriors el nombre d’alumnes estava entre els 280 i els 310, anys en què ja hi havia hagut una tendència a l’alça respecte de més enrere. Aquest augment ha estat possible, també gràcies a la inscripció telemàtica, que per primera vegada va fer que es pogués fer completa a distància i sense haver d’anar físicament a l’Escola. Tant Rosselló com Llodrà han apuntat i agraït «un esforç molt gran del professorat» per fer que aquest augment d’oferta fos possible. 

El curs passat també s’oferiren per primera vegada els Tallers de conversa, adreçats a complementar els nivells més baixos com l’A2 i el B1 i que donen un plus de qualitat als alumnes. Es tracta de tallers de conversa gratuïts de 10 hores que es van oferint durant tot el curs amb l’objectiu de preparar les proves orals d’aquests nivells i als que enguany també se’ls donarà continuïtat. 

Català per als nouvinguts 

Una de les novetats importants del curs passat també va ser la incorporació dels nivells A1 en col·laboració amb els Serveis Socials adreçats a la població nouvinguda, que fa menys d’un any que viu aquí. Així, el Projecte Benvinguda permet que la primera trobada de les persones nouvingudes amb el poble i amb el municipi sigui ja d’entrada en català. En total han estat sis grups d’acolliment 

lingüístic, 4 a Manacor i 2 a Porto Cristo, en relació amb el certificat d’arrelament i que es derivaven des dels Serveis Socials, la majoria dones procedents de Sud-Amèrica. Es tracta d’una altra novetat que es mantendrà aquest curs que ara ha de començat «perquè l’EMM ha d’arribar a tothom», ha dit Rosselló. «Apostam perquè les persones nouvingudes puguin obtenir el certificat d’arrelament, que és el que et permet acabar establint la residència a les Illes Balears, en català i no només en castellà com fins ara. És oferir als nouvinguts allò que més estimam que és el nostre parlar i que els farà ser partícips d’allà on som tots ara», ha afegit el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà. 

Instruments tradicionals i ball de bot 

Fa 4 anys l’Escola Municipal de Mallorquí va fer un esforç per donar a conèixer els instruments tradicionals. El curs passat es mantingueren els cursos de Sons de pagès i Curs de xeremiers, tamborí i flabiol i se’n feren dos grups de cada un, un d’ells a Son Macià. La directora de l’EMM ha destacat que es tracta de «grups on hi ha molt gent jove, d’entre 20 i 30 anys, i moltes dones», alhora que ha valorat importància d’aquesta oferta per donar relleu a una tradició que es perd. 

Pel que fa als cursos de ball de bot, l’oferta es reduí considerablement el curs passat degut a les restriccions sanitàries, «però ens quedam en què els vàrem arribar a fer», ha remarcat Rosselló. De fet, els cursos se suspengueren repetidament fins que a l’abril es pogueren arribar a fer amb grups reduïts de 10 persones, la meitat del que era habitual. Es tracta d’una activitat física que requereix molt d’espai i per això es va poder aprofitar l’ampliació del pati. 

Monogràfics 

El curs 2020-21 l’EMM va programar dos monogràfics, també amb novetats de format importants. El monogràfic Periodisme.cat, suspès durant 2020 degut a la pandèmia, es va haver de replantejar per en streaming, el que «ens ha obligat a aprendre com a escola i en sortim reforçats», ha assegurat Llodrà. 

Pel que fa al monogràfic de Memòria Històrica ‘Obrir per tancar’ «que ha copsat com bategava el poble» respecte de les excavacions del cementiri de Son Coletes, és un motiu d’orgull pel que fa a «la seva repercussió i la qualitat», ha dit el delegat de Política Lingüística. Les sessions d’aquest curs monogràfic es varen dur a terme de manera presencial al Teatre de Manacor, però també es varen retransmetre en directe i han quedat penjades al canal de YouTube de l’Ajuntament. De fet, les gravacions de les 8 sessions acumulam gairebé 2.400 visualitzacions, el que sumat a la mitjana de 100 persones en directe a cada sessió suposa un increment de públic molt important. «És un monogràfic que estàvem acostumats a fer amb 20-25 persones de manera presencial, pel que el seu impacte s’ha multiplicat exponencialment. Hem posat la feina de l’escola al centre», ha conclòs Llodrà. 

Danses rituals 

Pel que fa als tallers de danses rituals, el que permet el contacte de l’EMM amb la població infantil, el curs passat 386 infants de 5 anys assistiren als tallers de Cossiers i Moratons i 279 infants de segon de Primària assistiren als tallers de Conec la Mulassa. L’únic taller que enguany no s’ha pogut fer és el de Conec els Cossiers, adreçat a alumnes de 4t d’ESO. Enguany la semipresencialitat dels cursos de Secundària va fer impossible aquesta activitat, que habitualment feia una mitjana de 200 persones. Tampoc no es pogueren programar els cursos d’Història de Mallorca, pel perfil de l’alumnat, normalment gent gran que aleshores encara no estava vacunada. 

L’oferta completa del curs 2021-22 de l’EMM es donarà a conèixer la setmana que ve. 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad