La plaça de Sant Jaume serà coberta amb plaques solars

Per tal de subministrar energia neta per a tots els serveis del pàrquing subterrani

La plaça de Sant Jaume, una de les més emblemàtiques i històriques de Manacor, canviarà de pell. I ho farà mitjançant cobertes inclinades on s’instal·laran centenars de plaques solars, necessàries per mantenir en funcionament el pàrquing que hi ha just davall i que ara l’Ajuntament vol transformar en un exemple d’eficiència energètica.

El passat ple municipal del mes de juliol va incorporar un romanent per un valor de 230.000 euros amb la intenció de dur a terme una actualització dels equips elèctrics, de ventilació i contra incendis de l’aparcament subterrani, a més d’una ampliació (en 6 places) dels punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Però per aconseguir que tota aquesta modernització pugui funcionar ‘per si sola’ d’una manera neta, el consistori està gestionant, paral·lelament, una subvenció d’ajuda de la conselleria de Territori, Energia i Sostenibilitat de 300.000 euros més, per tal d’emprendre una actuació tan vistosa com eficient: cobrir bona part de la plaça amb unes noves pèrgoles solars que donin subministrament elèctric net i sense cost a tota la instal·lació.

“És una forma més de lluitar activament contra el canvi climàtic i de ser respectuosos amb el medi ambient”, expliquen des de la SAM, l’empresa de serveis de l’ajuntament de Manacor constituïda l’any 2000 per a la gestió dels aparcaments zona blava i els 2 subterranis, i que ara ja s’encarrega també de la xarxa d’aigua corrent o dels serveis de les nou platges del municipi.

Segons expliquen la presidenta del consell d’administració de la SAM, Cristina Capó i el gerent de la societat, Francesc Grimalt, es substituiran i ampliaran les actuals pèrgoles de fusta per altres de coberta plana i inclinada per profitar totes les hores d’incidència solar possibles. El que implicarà al mateix temps aconseguir molts més espais d’ombra en la superfície de Sant Jaume. “Un projecte que de totes maneres volem consultar prèviament amb els veïns més propers perquè ens donin la seva opinió i els seus suggeriments”.

Grimalt confirma que serà una instal·lació fotovoltaica de 80 kW, el que tenint en compte que per cada kW són necessaris 10 metres quadrats de plaques, es col·locarien al voltant de 260 panells solars al llarg i ample de la plaça.

La referència més propera la tenim en la instal·lació inaugurada la passada primavera per cobrir un pàrquing en superfície a devora l’estació de trens. Un projecte amb tres pèrgoles fotovoltaiques de 100 kW que produiran part de l’energia per autoabastir quatre nous punts de càrrega de vehicles elèctrics i el nou edifici del CEIP Simó Ballester.

Les pèrgoles en aquest cas estan cobertes amb un total de 324 panells solars de 310 Watts-Pico, amb una producció elèctrica anual de 130.406 kWh, el que suposarà un estalvi de 103.837 kg d’emissions de CO2. El projecte, que es va executar en deu setmanes, ocupa una superfície de 436 metres quadrats, i va tenir un cost de 149.500 euros finançats mitjançant una subvenció que la SAM va sol·licitar a la Conselleria de Territori, Energia i mobilitat l’any 2019.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad