El Ministeri de Justícia pressuposta 10 milions pels nous jutjats de Manacor

En partides plurianuals entre 2021 i 2024. La redacció del projecte bàsic ja ha estat encarregada a l’estudi vallisoletà d’arquitectes de Primitivo González

 

Manacor està cada dia més a prop de tenir un nou palau de justícia. Un complex unificat i amb les comoditats físiques i tècniques que no tenen els tres edificis entre els que es distribueixen les tasques dels professionals de primera instància i instrucció de la capital de Llevant. El Ministeri de Justícia ja ha enviat al departament d’Urbanisme municipal les diferents partides anuals que s’aniran incloent en els Pressupostos Generals de l’Estat per poder fer front a l’obra, valorada inicialment en 10 milions d’euros, a pagar entre 2021 i 2024 (ambdós inclosos).

Fa uns mesos des del departament de Patrimoni del mateix Ministeri van encarregar el projecte bàsic a un despatx d’arquitectes de Valladolid. De fet una representació es va traslladar al juny fins a Manacor per visitar els terrenys situats al carrer del Pilar (al costat de la ronda de Felanitx), per posar en comú tots els dubtes tècnics i aixecar un primer plánol topogràfic. El prestigiós estudi de Primitivo González (Estudi González Arquitectes), adjudicatari de la redacció, és el responsable entre d’altres de dissenys com els jutjats de Valladolid, de diversos ajuntaments a Alemanya, del futur hospital de Burgos, dels conservatoris de Lleó o Àvila o les escoles d’art de Valladolid i Palència.

Fa un any i mig, al juny de 2020, el Ministeri de Justícia ja va treure a licitació el projecte de redacció i direcció d’obres per un import de 834.000 euros. Un primer pas per a adjudicar després la construcció efectiva, que segons ha pogut saber aquesta revista ha d’estar llesta entre els anys 2024 i 2025, un cop completats els pagaments anuals d’1 milió durant 2021, i de 3 durant cada un dels anys 2022, 2023 i 2024, fins a completar els 10 milions d’euros.

El projecte, que també està dins de la unitat d’actuació del nou Pla General de Manacor (que a falta de la correcció de les darreres deficiències estarà aprovat abans de finalitzar enguany), és un tema recurrent des de febrer de 2011, quan l’ajuntament de Manacor va aprovar en ple, la cessió d’un solar de 4.595 metres quadrats a Justícia per a la construcció de dotze jutjats a l’extraradi de la ciutat. Un compromís que finalment, i després d’anys sense que l’òrgan estatal ho inclogués en els seus pressupostos, està ja en procés.

Cal recordar que en les successives memòries de l’any judicial que el Ministeri de Justícia publica amb les principals incidències i estadístiques, ressalta repetidament des de fa una dècada el mal estat físic (tant de conservació com d’espai) dels jutjats de Manacor, les dificultats logístiques que suposa la dispersió per la ciutat dels diferents jutjats d’instrucció, i la necessitat de construir un edifici comú i modern.

Recuperació de part del claustre

La nova construcció també suposarà el retorn al patrimoni municipal de l’edifici de Palau de Justícia, és a dir del jutjat d’instrucció número 1, a la plaça Font i Roig, que és part del conjunt històric dels Dominics, el que permetria unificar a la fi tot el que queda del claustre de Sant Vicenç Ferrer.

De fet l’ajuntament de Manacor ja treballa en la reforma del què fins fa uns anys era l’aparcament privat dels treballadors del jutjat, que passarà a ser una plaça-jardí públic pels veïns. El mateix passarà en uns anys amb l’edifici on també hi ha el registre civil, que es preveu que passi a ser l’ampliació de la biblioteca municipal.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad