Les perleres manacorines després del desembarcament

Just acabar l’episodi des desembarcament de les tropes republicanes a la costa llevantina, l’empresa  I.E.P.I.S.A. reprenia novament la fabricació de perles aturada des de feia uns anys. Era el deu de novembre de 1936 quan s’incorporaven els tres primers homes encarregats d’engegar els forns que haurien de servir el gas necessari per fondre les primeres perles.

Entre novembre i desembre iniciaren la seva tasca, a més dels tres homes, vint-i-una dones, les dades i fotografies de les quals us oferim a continuació:

 

núm. nom i llinatges taller
4 Magdalena Riera Bordoy II
9 Margalida Riera Soler I
15 Petra Gomila Alcover I
16 Magdalena Juan Melis I
18 Maria Duran Binimelis I

 

El primera dia laborable del mes de gener de 1937, amb la factoria ja preparada per produir,  s’anaren incorporant més dones per dur a terme tot el procés de producció: fer les perles als tallers I i II, donar color, muntar, xutatge i generals. També s’hi afegiren un mecànic i un peò dels cent tres obrers admesos, us podem oferir les dades de disset. Són aquests:

 

núm. nom i llinatges taller
37 Damiana Suñer Mas
40 Joana Oliver Parera muntar
44 Maria Pastor Galmés generals
48 Andreva Oliver Salas color
50 Isabel Riera Bauzà color
53 Francesca Mesquida Vadell color
63 Margalida Pastor Galmés xutatge
66 Magdalena Sureda Puigròs
68 Bàrbara Riera Quetglas muntar
78 Antònia Sureda Nicolau xutatge
82 Maria Riera Bordoy muntar
86 Francesca Riera Sansó xutatge
92 Isabel Riera Riera taller I
93 Catalina Monserrat Adrover taller I
97 Margalida Estelrich Grimalt taller I
98 Maria Sansó Matamalas taller II

 

I aquestes són les perleres que reiniciaren la tasca després del parèntesi bèl·lic. Cas de haver-hi qualcú interessat amb més dades de les dones relacionades podeu acudir al llibre de l’autor La Indústria de les perles a Manacor (1902-2002). La propera setmana intentarem continuar a partir de l’operària número 101, Salut.

 Petra Gomila Alcover              Magdalena Juan Melis

 

Maria Pastor Galmés                Andreva Oliver Salas

 

Margalida Pastor Galmés           Bàrbara Riera Quetglas

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad