Les perleres manacorines després del desembarcament

Just acabar l’episodi des desembarcament de les tropes republicanes a la costa llevantina, l’empresa  I.E.P.I.S.A. reprenia novament la fabricació de perles aturada des de feia uns anys. Era el deu de novembre de 1936 quan s’incorporaven els tres primers homes encarregats d’engegar els forns que haurien de servir el gas necessari per fondre les primeres perles.

Entre novembre i desembre iniciaren la seva tasca, a més dels tres homes, vint-i-una dones, les dades i fotografies de les quals us oferim a continuació:

 

núm.nom i llinatgestaller
4Magdalena Riera BordoyII
9Margalida Riera SolerI
15Petra Gomila AlcoverI
16Magdalena Juan MelisI
18Maria Duran BinimelisI

 

El primera dia laborable del mes de gener de 1937, amb la factoria ja preparada per produir,  s’anaren incorporant més dones per dur a terme tot el procés de producció: fer les perles als tallers I i II, donar color, muntar, xutatge i generals. També s’hi afegiren un mecànic i un peò dels cent tres obrers admesos, us podem oferir les dades de disset. Són aquests:

 

núm.nom i llinatgestaller
37Damiana Suñer Mas
40Joana Oliver Pareramuntar
44Maria Pastor Galmésgenerals
48Andreva Oliver Salascolor
50Isabel Riera Bauzàcolor
53Francesca Mesquida Vadellcolor
63Margalida Pastor Galmésxutatge
66Magdalena Sureda Puigròs
68Bàrbara Riera Quetglasmuntar
78Antònia Sureda Nicolauxutatge
82Maria Riera Bordoymuntar
86Francesca Riera Sansóxutatge
92Isabel Riera Rierataller I
93Catalina Monserrat Adrovertaller I
97Margalida Estelrich Grimalttaller I
98Maria Sansó Matamalastaller II

 

I aquestes són les perleres que reiniciaren la tasca després del parèntesi bèl·lic. Cas de haver-hi qualcú interessat amb més dades de les dones relacionades podeu acudir al llibre de l’autor La Indústria de les perles a Manacor (1902-2002). La propera setmana intentarem continuar a partir de l’operària número 101, Salut.

 Petra Gomila Alcover              Magdalena Juan Melis

 

Maria Pastor Galmés                Andreva Oliver Salas

 

Margalida Pastor Galmés           Bàrbara Riera Quetglas

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad