Manacor tendrà una nova gran plaça al centre històric

L’Ajuntament espera que el Ministeri de Justícia li retorni els drets sobre l’immoble dels jutjats d’instrucció per deixar al descobert un dels laterals del claustre barroc

 

Manacor tendrà en uns anys una nova plaça al centre de la ciutat. La futura construcció de l’edifici que unificarà els jutjats de primera instància a les foranes i el consegüent retorn de l’immoble judicial de la plaça Font i Roig a l’Ajuntament, faran possible l’habilitació d’un nou espai aferrat als contraforts laterals del claustre de Sant Vicenç Ferrer (ara ocults a la vista pública). Un itinerari verd i per a tothom que connectaria el carrer den Muntaner amb la plaça ja projectada de s’Hort des Frares (a l’antiga presó), que crearia un lloc silenciós i de tranquil·litat també accessible des de la biblioteca municipal.

Espai que ocuparia la futura plaça

“Ara falta que es reflexi al planejament urbanístic, modificant-lo per fer que a finals d’aquesta legislatura o a principis de la següent aquesta nova plaça pugui ser una realitat”, explica la regidora d’Urbanisme Núria Hinojosa. El que ens situa aproximadament entre 2023 i 2024. El que planteja l’ajuntament de Manacor és la creació, alhora, d’un itinerari cultural i patrimonial que tengui el claustre barroc dels Dominics com a punt històric per poder-hi desenvolupar també activitats artístiques.

Però perquè tot això es faci realitat primer s’hauria de demolir la casa del carrer den Muntaner situada just després de la biblioteca i que en aquests moments es troba en mal estat de conservació. De fet la seva propietària ja va oferir l’immoble al consistori fa dos anys, encara que a un preu al qual l’Ajuntament no hi va voler arribar. Ara i amb la carta patrimonial damunt la taula, el departament d’Urbanisme local intentarà tancar un nou acord per a l’adquisició del número 2. De no tenir èxit està previst que faci servir la fórmula de l’expropiació forçosa.

El que no vol l’Ajuntament es deixar passar la possibilitat d’esponjar una zona tan emblemàtic ara que en té l’oportunitat. El Ministeri de Justícia ja ha comunicat oficialment que els nous jutjats projectats al carrer Pilar (devora la ronda de Felanitx) van endavant i que s’han reservat els doblers necessaris per a la seva construcció als pressuposts de l’Estat, en quatre partides fraccionades entre els anys 2021 i 2024. Un projecte fonamental per poder tornar a administrar l’espai que ara ocupen els jutjats d’instrucció número 1, que molt possiblement servirien per ampliar la biblioteca municipal, a més d’una sala expositiva.

Dignificar el claustre

El claustre de Sant Vicenç passa per ser l’element patrimonial més important i ben conservat de Manacor, el que fa que la possibilitat de deixar a la vista un dels seus laterals fins ara amagat, sigui única. La construcció del claustre s’inicià a mitjan segle XVII i va continuar fins una data indeterminada del segle XVIII, probablement el 1744. L’estructura segueix una planta rectangular al voltant d’un pati central i consta de planta baixa i pis. El conjunt segueix l’esquema barroc, en què destaquen les columnes i pilastres decorades.

El claustre forma part del recinte conventual i constitueix un edifici que originalment era tancat a l’accés del públic i utilitzat únicament pels frares del convent. Durant la desamortització de 1835 els béns de l’ordre passaren a mans de l’Estat i el claustre va anar assumint diferents utilitats com ara oficina de telègrafs, presó, comisaria de la Policia Local etc. Actualment s’usa com a dependències municipals del servei de biblioteca o el departament d’Urbanisme. L’any 1919 va ser declarat monument nacional. Durant el 2005-2006 es va dur a terme la seva restauració integral.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad