Sergio Perelló: “No s’ha d’anar massa depressa amb els cans només per voler concursar”

Fa tan sols uns dies el manacorí Sergio Perelló es va proclamar campió d’Anglaterra en el concurs nacional de cans pastor, amb el seu border collie Murguia Jim. Ara, entre el 9 i l’11 de setembre serà el capità de l’equip anglès al campionat suprem del Regne Unit. Perelló, que ja du uns anys vivint a Caton-Lancashire, ens conta des d’allà la seva experiència i els reptes de futur.

 

-Què suposa per a vostè un premi així? 

Suposa molt no pel premi en sí, sinó pel camí recorregut fins arribar a on som. Suposa estar una passa més a prop de més coses que vull fer, a més de molts altres petits detalls, que són tants que no dóna temps a comptar-los en una entrevista.

-Quin és ara el següent repte a nivell competitiu?

El 9, 10 i 11 de setembre és el campionat suprem on els millors 15 gossos classificats d’aquest any a Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda competiran per proclamar-se el campió absolut. Jo hi aniré com a capità d’Anglaterra.

-Com i quan va sorgir la possibilitat d’anar-se’n a Anglaterra? 

Ho vaig decidir l’any 2014, i el 2015 vaig decidir donar la passa definitiva, ja que era l’única manera d’aprendre l’ofici al meu entendre. Aprendre de veritat. Hi ha molta gent a Espanya que dóna cursos, però en molts casos pens que només és gent que s’ha pujat al carro, però en realitat poc saben o poc s’han preocupat per aprendre’n de veritat. També és cert que n’hi ha d’altres que no, que s’esforcen per aprendre i amb això ajudar a més gent des de l’experiència el que s’està fent.

-Va ser complicat canviar el sol per la pluja?

Al principi no em va costar gens, però és vera que més endavant els hiverns em van costar mes, poca llum i molta d’aigua… això sempre acaba per afectar fins i tot als que ja hi estan acostumats.

-Com és la rutina diària per entrenar a un ca pastor? Hi ha exercicis especials?

En el fons no és una rutina per a mi, és un llegir o intuir el que es necessari, respectar les ‘estacions’ d’alguna manera. No avançar massa depressa per voler concursar, i al mateix temps posar el ca en proves i situacions on ha de mostrar alguna cosa que pagui la pena. Els exercicis depenen de cada ca.

-Tothom competeix amb border collie? És perquè són els més obedients?

Aquí tothom. No és que siguin els més obedients, sino que són els que tenen més instint. Jo sempre dic que no és que les altres races de ca pastor siguin dolentes, però en general per una cosa que una altra raça fa molt bé, el border collie en fa moltes. Aquesta altra raça no es pot acostar a ells en gairebé res. Als bons border collie em refereixo, perquè de dolents també n’hi ha eh?.

-A Mallorca hi ha bons cans-entrenadors-competicions?

A Mallorca dels que jo conec, el meu amic Jaume Masmiquel perquè sap iniciar a un ca correctament. El felanitxer Miquel Adrover també, perquè ha evolucionant i ha anat canviant hàbits crec. Jo vaig començar allà amb ells.

-En definitiva, el Regne Unit és el país predominant ara mateix…

Sí, el Regne Unit és el centre. Espanya està creixent a força de la mà de gent com el meu amic Óscar Murguia. Més que amic en realitat, perquè és la persona de la que vaig aprendre i segueixo aprenent molt. Óscar ha estat semifinalista en un campionat de món i ha arribat varies vegades a la final del continental, del que ha arribat a ser subcampió (És el concurs més gran d’Europa fora del Regne Unit).

-On es veu d’aquí a deu anys?

D’aquí a 10 anys espero estar fent el que m’agrada i guanyant-me la vida amb els cans i no d’ells. Entrenar, ensenyar altra gent, competir i respectar el treball de pastor.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad