L’Ajuntament vol pactar un conveni per reobrir ca ses Monges de Son Macià

Fa 10 anys que les monges de Sant Vicenç de Paül abandonaren el convent i 5 que el posaren a la venda

 

L’ajuntament de Manacor no vol deixar passar el temps sense arribar a una solució per a les cases de Ca ses Monges de Son Macià. Els immobles, que són propietat de la comunitat religiosa de Sant Vicenç de Paül, fa anys que a més d’estar sense ús, són fruit de la polèmica suscitada per les obres irregulars i la possibilitat sempre latent d’una venda. Un conjunt de situacions “que han de ser resoltes de la millor manera possible”, explica el batle de Manacor, Miquel Oliver.

I és que el consistori, lluny de voler comprar els tres solars (en els quals hi ha dos habitatges, però que podrien passar a ser sis), al que aspira és a aconseguir un acord mitjançant un conveni de col·laboració, a través del qual Ca ses Monges pugui tornar a obrir les portes amb caràcter públic i veïnal, amb l’objectiu de ser una oferta cultural pel llogaret.

La majoria de macianers, indignats després de la sortida de les monges l’any 2011 i la posterior posada a la venda d’uns immobles que consideren propis (els van comprar i després cedir a la congregació el 1939, perquè atenguessin les necessitats mèdiques i escolars del poble), creuen que el més oportú seria que l’Ajuntament adquirís els solars per poder obrir un centre de dia que donés sortida a la demanda social i sanitària d’una població cada vegada més envellida.

“Hem de ser conscients que l’Ajuntament no pot comprar tots els solars o construccions per ser emblemàtiques, si després no es té molt clar que cal fer amb elles”, afegeix Oliver, que sosté que la venda del convent a un particular “tampoc seria cap catàstrofe, tot i que repeteixo que primer intentarem arribar a un acord d’utilització”.

A la venda per sorpresa

Ara fa cinc anys, el juliol de 2016 i per sorpresa, es va saber que els sis solars de la comunitat de religioses de la Caritat s’havien posat a la venda com a terrenys privats, en haver perdut la seva condició de terrenys destinats a usos socials i educatius per convertir-se en urbans i urbanitzables. La modificació va agafar per sorpresa els macianers, que van criticar durament a les monges per no haver consultat amb el poble, que va ser qui els va cedir l’immoble, com dèiem, l’any 1939.

El conjunt conventual està situat a escassos metres de la plaça de la vila, i està format per sis solars de 200 metres cadascun, pels quals la comunitat de monges demanaven, fa cinc anys, un total de 570.000 euros.

En fa dos, el 2018, el departament d’Urbanisme de l’ajuntament de Manacor va paralitzar les obres de ca ses Monges, per haver aixecat sense permís, un pis i haver realitzat una sèrie de reformes il·legals (només amb una llicència per arreglar la coberta), pel que va obrir un expedient d’infracció urbanística i va interposar una multa coercitiva de 600 euros mensuals si no complien, aturaven i demanaven les llicències pertinents. Cosa que finalment van fer.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad