Obtenir les primeres criptomonedes

Ramon Ruiz Gómez

 

Oblida’t d’anar al banc del poble a veure si et poden comprar unes criptomonedes amb els estalvis que tens al teu compte corrent. Ni tampoc anar a una empresa financera de fons d’inversions per a que et destini part dels teus diners a les criptodivises. Cap entitat financera regulada et permetrà invertir diners del món real, o del carrer millor dit, a les monedes digitals.

Per què? Bàsicament perquè el mercat de les criptomonedes és un mercat financer no regulat. Això no significa que sigui il·legal, ni molt menys. Simplement que cap institució regulatòria, com la CNMV (“Comisión Nacional del Mercado de Valores”), ha escrit un marc legal i fiscal per a que les empreses registrades hi puguin invertir per tu. Però tu, com a particular o empresa, pots invertir-hi de forma totalment legal i sabent en tot moment com tributen els rendiments que obtens d’aquest tipus d’inversió.

Carteres de Criptomonedes (Wallets)

Les criptodivises també es guarden dintre de carteres, o en anglès “Wallets”, per a saber en tot moment quina quantitat té cadascú. Et pots crear una cartera de forma gratuïta però necessitaràs un dispositiu electrònic, com pugui ser el teu ordinador, per emmagatzemar les dades.

Existeixen dos tipus de carteres: calentes i fredes. Les fredes són les carteres que instales a un dispositiu teu i les fredes son les carteres que una altra entitat crea per tu o té la seva custòdia. Realment quan crees una cartera, no es crea físicament al teu dispositiu sino que s’instal·len les claus privades per poder “obrir” la teva cartera. Les carteres es troben dins la Blockchain que es troba descentralitzada a Internet. Això significa que el saldo de cadascú és públic.

Exchanges, els mercats de les Criptomonedes

La traducció de la paraula “Exchange” és intercanvi. Els exchanges són llocs, digitals, on els inversors poden comprar criptodivises que ofereixin cada exchange. No tots els exchanges ofereixen les mateixes criptomonedes, encara que les més “famoses” si apareixen en tots ells, com és el cas del Bitcoin (BTC) o del Ethereum (ETH).

Un cop comprades pots escollir entre guardar-les al compte que has creat al exchange (cartera calenta) o bé traspassar-les a una cartera freda que hagis creat a un dispositiu propi. Depèn de lo que vulguis fer amb elles. Si ets un inversor / especulador, es a dir, que vols comprar i vendre en un període curt de temps per treure un rendiment, et convé tenir-les al compte del exchange ja que cada moviment comporta una comissió. Si ets un inversor/a a llarg plaç, seria millor guardar-les a una cartera freda per augmentar la seguretat.

El exchange més gran i que ofereix més tipus de criptomonedes és Binance. Et pots obrir un compte gratuït a través d’aquest enllaç.

És un exchange on pots intercanviar doblers, com euros o dolars, per criptomonedes directament. Encara que els pars d’intercanvi amb doblers són escassos, existeixen els més coneguts com són el BTC/EUR o ETH/EUR. Un cop hagis comprat Bitcoin o Ethereum (o qualsevol altra que ofereixin contra el EUR), després podràs comprar qualsevol altra criptomoneda ja que totes tenen un par contra el Bitcoin.

En la imatge es pot veure la cotització del par BTC/USDT. BTC és el Bitcoin i USDT es una criptomoneda que simula el valor del dólar. És molt comú utilizar USDT envers del dólar com a tal dins el món de les criptomonedes perquè USDT és un actiu creat a la Blockchain i, normalment, té par amb moltes criptomonedes dins els diferents exchanges que existeixen. En aquest cas del gráfic, només pots participar-hi si tens o bé BTC o bé USDT. Si tú tens ETH (Ethereum) i vols una criptomoneda XXX, hauràs d’anar al par ETH/XXX o XXX/ETH si existeix a aquest exchange. En el cas de que no existeix tal par, hauràs d’intercanviar els teus ETH per la criptomoneda YYY que sí tengui par amb XXX.

Un cop hagis comprat la o les criptomonedes que desitgis, ja són teves. Les pots guardar tant dins el exchange (Binance) on les pots veure al menú Billetera, com, si ets un usuari més avançat, portar-les a una cartera freda teva.

És possible que hagi explotat el teu cap amb tanta informació condensada dins aquest articles, però no et preocupis, hi ha molta informació gratuita a Internet sobre criptomonedes. Sempre et pots passar pel meu perfil @hobbiecode a les xarxes socials com Instagram, YouTube o el nou canal de Podcast que he obert recentment

Espero que t’hagi agradat, et llegeixo als comentaris. Fins la pròxima entrega.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad