Catalina Vadell: “La inconsciència d’uns pocs està fent un mal horrorós”

Catalina Vadell, directora gerent de l’hospital de Manacor

El centre comarcal anunciava dimarts que el notable augment de casos de covid en planta i a l’UCI provocaran l’eliminació de zones quirúrgiques que hauran ara dedicar-se als nous casos, i en detriment de les operacions programades

 

-No hem après massa, veritat?
La inconsciència d’uns pocs està fent un mal horrorós a la societat i als professionals sanitaris que lluiten cada dia, i que ja estan molt cansats per tot el temps que duim de crisi.

-Quin és el seu estat d’ànim i el de la plantilla de l’hospital comarcal?
La sensació és de cansament, però també amb un punt d’indignació. La gent no és conscient del mal que està fent, a tot el món, no tan sols als professionals que ara els toca fer un nou esforç extra.

-El ritme d’ingressos ja és preocupant o està dins de les previsions?
Aquest dimarts vam tenir un total de vuit ingressos a planta… i vostè pensarà que són relativament pocs si ens remuntam als més de 40 que vam arribar a tenir en plena pandèmia. Però amb la diferència que allò va passar amb tots confinats i sense vacunes. El problema està en el fet que tots els esforços que dedicam als malalts de covid, els hem de restar a l’atenció als malalts no covid, i això ens romp l’ànima.

En només 15 dies hem més que doblat els casos diaris

-La UCI de Manacor pot suportar el ritme d’aquests darrers dies?
En aquests moments la nostra UCI disposa de 6 boxes, en el moment més àlgid vam arribar a comptar amb 17, però això va significar que vam haver de guanyar espai en detriment d’àrees quirúrgiques, és a dir que vam poder programar menys operacions i pràcticament només comptam amb Urgències, paritoris i operacions oncològiques. Miri, ara mateix tenim a tres pacients positius per covid a la UCI, però això és perquè durant aquests dies hem pogut derivar-ne cinc a la Unitat de Cures Intensives de l’hospital de Son Espases, perquè si no serien vuit, el que per a nosaltres, com li deia, és insostenible.

-No són bons auguris…
El tema és que si tenim un sol ingressat més per coronavirus que hagi de passar a UCI, haurem de crear-ne una altra. És a dir disposar-ne de dues, una per a pacients covid i una altra per a pacients ‘normals’ per dir-ho així. Cal recordar que a Son Espases o Son Llàtzer ja van apurats a dia d’avui. La situació torna a ser preocupant. Habilitar una altra UCI vol dir que haurem de desactivar quiròfans per a això, i el primer serà l’àrea quirúrgica d’operacions sense ingrés.

En quinze dies l’hospital torna a estar al màxim

-I això coincidint amb els mesos d’estiu
Així és. Aquesta nova pujada coincideix amb un gran increment de les urgències diàries que hem d’atendre i que compliquen la feina. En aquests moments estam atenent més de 250 urgències diàries, la qual cosa torna a ser brutal. Sobretot tenint en compte que durant el primer trimestre del l’any la mitjana va estar en 137 al dia i durant el segon de 178. En quinze dies l’hospital torna a estar al màxim. L’única sort és que la zona d’Urgències és nova i les persones esperen en bones condicions.

-Com afecta el funcionament normal de l’hospital?
Miri, avui no hem pogut ingressar a planta a 21 pacients que així ho requerien, simplement perquè no hi ha llits, no hi ha un espai lliure a planta. L’hospital està al cent per cent.

La sensació és de cansament, però també amb un punt d’indignació

-Hi ha veus crítiques que apunten a una reducció de personal sanitari coincidint amb l’estiu; Fins a quin punt això és així?
La reducció del nombre de professionals deriva únicament i exclusivament pel període estipulat de vacances, que evidentment i després de tot el que ha passat, se les tenen ben merescudes. En cap cas perquè s’hagi reduït la plantilla de cara als mesos d’estiu. Els que estam aquí suam molt per mantenir la cobertura adequada que requereix la situació. La gent està fent torns extra també per cobrir les baixes dels seus companys confinats.

-Els confinaments segueixen afectant de manera substancial?
Aquesta també és una dada que parla per si sola i que reafirma la tendència. Fa quinze dies teníem a un sol professional sanitari confinat per ser contacte estret i cap cas positiu en tota la plantilla. En aquests moments tenim nou confinats i dos positius.

La no obligació de dur mascareta a l’exterior dóna la sensació que el perill ja ha acabat… i no és així

-A què es deu aquest nou rebrot a la comarca?
Sobretot a la inconsciència. Fa uns dies parlava amb el microbiòleg de l’hospital i gran expert en la pandèmia, Xavier Mesquida. Vam coincidir en que estàvem en un bon moment i que potser a l’estiu es notaria una lleugera incidència d’ingressats, però que se podria suportar… i ja ho veu. Penso que la gent ha cregut que això s’havia acabat i insisteixo que encara no és així, i que en passarem un fum. Cal ser responsables i pensar que això també pot tenir conseqüències turístiques a curt termini, per no pensar amb el cap i voler córrer més del compte. Que en sortirem d’aquesta, segur que sí… però a veure a quin preu.

-Què diuen les dades?
Per fer una comparació, segons les dades que tenim, el passat 30 de juny als 15 municipis que formen l’àrea sanitària d’influència de l’hospital de Manacor es van detectar 22 casos, que sumats als de tota aquella setmana van ser 101. Només durant el dia d’ahir van ser 50 i 249 acumulats en els darrers set dies. És a dir que en només dues setmanes hem més que doblat els casos.

-L’hospital de Porto Cristo pot fer-se càrrec de malalts covid per baixar la càrrega comarcal de Manacor?
No, amb l’hospital de Llevant de Porto Cristo tenim un conveni però per a malalts no covid. Per a l’ingrés mèdic de patologies que no siguin molt greus. El que també ha servit durant els últims mesos per donar sortida a la llista d’espera de pacients que havien de ser operats aquí. Es va obrir un concurs que va guanyar l’hospital de Llevant perquè els nostres cirurgians poguessin operar en els seus quiròfans arribat el cas. És un conveni que seria bo que s’allargués en el temps perquè quan s’iniciï la nova fase de el pla director (de reforma i ampliació de l’hospital de Manacor) no tindrem espai físic.

Aquest estiu volíem operar a el cent per cent de les persones que estaven en llista d’espera i no podrem

-Què li demanaria als ciutadans per afrontar aquesta nova complicació?
Demanaria molta prudència, perquè està a les nostres mans i perquè només falten uns mesos perquè assolim un percentatge òptim de vacunació. Per això és tan important no abaixar la guàrdia justament ara. I recordar que la mascareta segueix sent obligatòria en exteriors quan no pot guardar-se més d’un metre i mig de distància … i és evident que en les terrasses no és possible, però molt pocs la duen. Això i oblidar-se de reunions de 20 i 30 persones, perquè en aquestes circumstàncies segueix sent una autèntica bogeria.

-Vist en perspectiva, la decisió de no obligar a dur marcarilla en exteriors va ser un error?
No és tant l’obligació de dur-la o no, com el fet simbòlic que representa. Dóna la sensació que el perill ja ha acabat i insisteixo que no és així. I com li deia pagarem un preu per això… un dels més immediats pel que fa al nostre centre, és que aquest estiu volíem operar a el cent per cent de les persones que estaven en llista d’espera i no podrem.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad