Restauració d’urgència a la Torre de ses Puntes

Per evitar desprendiments i problemes de seguretat per a vianants i escolars

 

La històrica Torre de ses Puntes està de reforma. Una serie de deficiències detectades fa uns mesos a la seva façana han fet que l’Ajuntament hagi hagut d’actuar per evitar mals majors, i assegurar d’aquesta manera, que no hi hagi cap denou de cara al començament de les classes escolars el proper de setembre. Ara, una malla verda indica clarament l’inici de les feines.

El passat mes de novembre l’ajuntament de Manacor va haver d’habilitar una partida d’urgència per tal d’intentar evitar la degradació de les façanes de sa Torre de ses Puntes, després d’haver-se detectat que s’hi produïen despreniments de pedres. Així, el darrer ple extraordinari va aprovar la incorporació de romanent per valor de 30.146 euros, amb l’objectiu restaurar-les. La necessitat urgent de les obres ve determinada, a més, per la cessió d’aquest edifici a la Conselleria d’Educació, per tal de convertir-lo en part del centre escolar CEIP Sa Torre.

Cal recordar que en una segona fase, durant el curs, la planta baixa de sa Torre de ses Puntes passarà a tenir un ús escolar de dilluns a divendres des de les 9 fins a les 14 hores. Hi haurà la sala de mestres i la sala de psicomotricitat. A més també hi ha un compromís per part de l’Ajuntament de cedir la plaça de Sa Torre perquè formi part del patí de l’escola, perquè pugui tancar-se de qualque forma i quedi integrada. El pati interior és molt petit per mesclar alumnes d’infantil amb els de primària.

La Torre de ses Puntes és una casa fortificada medieval. Va ser un recinte defensiu del què només se’n conserva la torre habitatge dels segles XII i XIV. Actualment està englobada dins l’àrea urbana de la ciutat, però antigament quedava fora del nucli urbà, com una casa de possessió.

El nom respon a la rematada de merlets, que li donen una imatge característica. Altres elements que hi destaquen són el portal d’accés de mig punt, adovellat i aixecat sobre cinc escalons, dues finestres geminades en el primer pis i una finestra quadrangular amb ampit a la planta baixa, a la dreta del portal; alguns contraforts reforcen l’estructura. La sala principal, en el primer pis, té planta rectangular. L’edifici va ser restaurat l’any 1985, amb un accés lateral constituït per una construcció de fusta.

Print Friendly, PDF & Email