La Torre des Falcons ha hagut de ser vallada per desprendiments

Diversos trossos de pedra i marès obliguen a l’Ajuntament a actuar. Demarcació de Costes, responsable directe, sen renta les mans i el departament de Patrimoni del Consell de Mallorca du anys sense fer-ne cap manteniment

 

La Torre des Falcons de Porto Cristo, un element defensiu i de vigilància de finals del segle XVI, torna a necessitar mà de metge. Durant les darreres setmanes, un seguit de pedres de la porta elevada d’entrada han caigut per manca de manteniment i conservació, el que ha obligat a l’ajuntament de Manacor a vallar la zona perimetral per por a que alguna més pugui caure damunt qualcú. El que ha provocat també, que alguns veïnats de la zona hagin alertat de la situació. Un fet que no hauria de venir de nou donada la deixadesa de determinades administracions que tocarien, en teoria, haver revisat periòdicament aquest element patrimonial.

 

La torre, que està situada damunt el serralt que du el mateix nom, pertany administrativament parlant a Demarcació de Costes, amb la qual cosa qualsevol reforma ha de ser feta o expressament autoritzada per aquest òrgan estatal. I aquí és on vénen la majoria de problemes. L’any 2007, és a dir ja fa 14 anys, l’ajuntament de Manacor va obrir un expedient amb una ordre d’execució dirigida a Costes perquè en fes un reforma o, almanco, iniciés els tràmits.

Al mateix temps que s’hi nega, i de manera paral·lela, Costes s’excusa en que la rehabilitació ha de passar forçosament per la delegació de Patrimoni del Consell de Mallorca (que també tocaria fer un seguiment del seu estat) i que el que sí que pot fer és donar una concessió, o bé al consistori o bé al Consell insular, perquè ho facin ells pagant de la seva butxaca. “D’aquesta manera tot es converteix en una partida de tennis o ja no se sap on és la pilota”, explica la regidora d’Urbanisme i Patrimoni municipal, Núria Hinojosa. “Hi hauria d’haver una comissió de Patrimoni que fes feina activament sobre les torres de defensa de Mallorca, i no només utilitzar-les per fer actes puntuals i encendre torxes”.

Encara que algunes de les pedres caigudes que han obligat a la Policia Local a prendre mesures són conseqüència directa del pas dels anys, d’altres està comprovat que han estat tomades a partir d’actes vandàlics. La directora del Museu d’Història de Manacor i tècnica municipal de Patrimoni, Magdalena Salas, “hi està damunt i en comunicació amb el Consell per veure què s’hi pot fer o si hi ha qualque línia d’ajuts. Però aquesta és una altra… l’Ajuntament hauria de crear una nova plaça de tècnic patrimonial a temps complet i dotar-la, perquè hi ha moltíssima feina per fer”.

Fa uns anys es va contemplar la possibilitat d’instal·lar a l’exterior una escala de caragol metàl·lica que pogués facilitar l’accés a l’entrada situada a uns quatre metres d’alçada per així possibilitar les visites escolars i guiades pel públic en general, alhora que s’evitaria que algunes persones vulguin escalar per l’element patrimonial de manera perillosa. Tot i que es tracta d’un projecte abandonat, fins i tot se’n va fer una recreació virtual de com quedaria.

 

Com a apunt històric cal dir que està documentat que l’any 1693 a la torre hi va arribar a haver dos vigies que es dedicaven únicament a la vigilància de les costes properes del llevant de Mallorca. Ja al 1769 hi ha constància de l’existència d’un canó, encara que poc després, amb l’arribada del segle XIX, va ser abandonada. L’any 1960 fou reconstruïda després de dècades en molt mal estat, també conseqüència directa de la guerra civil espanyola.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad