Pla de xoc per reformar les places de Manacor

L’Ajuntament inicia un pla amb 1,6 milions d’euros per començar a remodelar cinc espais públics de la ciutat

 

Les places han constituït, tradicionalment, un punt de trobada i un pulmó verd en què els veïns ha pogut refugiar-se de l’entramat urbà. Una definició aplicable a moltes ciutats i pobles mallorquins, però que, al menys fins ara, difícilment podia prendre’s a peu de la lletra a Manacor. Estretes, desaprofitades i amb un manteniment proper a la nul·litat, ara el consistori s’ha proposat començar a redissenyar de zero diversos exemples per, així, anar-les harmonitzant per barris. Cinc exemples que ja han començat o començaran durant aquest any per intentar aprovar l’assignatura més complicada.

 

“És veritat que durant moltíssims d’anys hi ha hagut un dèficit en aquest sentit i que en molts casos es necessiten reformes integrals, però tampoc podíem abastar-les totes”, explica la regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa. “S’han seguit criteris d’antiguitat, és a dir, començar per les que més temps duguessin sense una reforma o un manteniment; i d’altra banda, repartint els projectes per diferents zones de Manacor”. Així, les escollides per ser finançades a través de partides o romanents pressupostaris locals, són les de s’Antigor, l’anomenat Jardí de s’Hort des Frares (plaça Font i Roig), la plaça Ebenista, la de Santa Catalina o la plaça Berard, al barri de sa Torre.

“Són projectes ambiciosos l’objectiu dels quals és redistribuir i ‘netejar’ els espais perquè visualment semblin més amplis, i a més guanyar tot l’espai físic que es pugui en cada cas, intentant apropar més les places a les façanes dels dos costats”, afegeix l’aparellador municipal, Antoni Puerto.

Plaça de S’Antigor

Si començam de manera cronològica, la que ja està en quasi finiquitada és la de s’Antigor, epicentre de l’històric barri del mateix nom. Les obres abasten l’execució de el projecte de reurbanització de la plaça i del carrer Gerrers. El projecte s’ha licitat per 375.000 euros, dels quals 84.000 euros es tramiten a través de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, abonats pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i 291.000 euros per part de l’Ajuntament.

En concret la remodelació consistirà en la definició d’un vial amb prioritat per als vianants, que suposarà l’eliminació de les barreres arquitectòniques i la consegüent millora de l’accessibilitat. També es preveu la instal·lació de noves xarxes de clavegueram, drenatge, aigua potable, telecomunicacions, enllumenat públic i distribució de gas.

Es tracta d’un espai degradat de la ciutat on s’està duent a terme una rehabilitació i reforma per eliminar els aparcaments i tornar el protagonisme als vianants. Al temps que se suprimirà un dels dos sentits de circulació. Pel que fa al patrimoni, el projecte preveu recuperar el pou de la plaça, avui tapat. El concurs de redacció ha estat a càrrec de l’arquitecte manacorí Joan Pasqual.

Jardí de s’Hort des Frares

Es tracta del solar que albergava l’antic aparcament dels jutjats de la plaça Pares Creus, Font i Roig. El projecte en què treballa l’ajuntament de Manacor preveu el disseny d’un jardí urbà al solar adjacent al Jutjat de Primera Instància, en una zona declarada Bé d’Interès Cultural (BIC), que forma part del Conjunt Històric del Claustre del Convent. Segons el consistori les referències històriques han determinat que en aquest emplaçament, al voltant de al segle XVI, es localitzava l’hort dels frares dominics. El projecte, que té un cost de 100.000 euros, més uns altres 6.000 de disseny i redacció (del pressupost municipal) va a càrrec de l’arquitecte Maria Magdalena Fons, amb la col·laboració de Sebastià Febrer i Xavier Nicolau i l’assessorament de l’aparellador municipal, Antoni Puerto.

En aquest cas es vol posar en valor elements com la pedra arenisca, l’arbrat i la vegetació autòctona, l’aigua, les plantes aromàtiques, una pèrgola vegetal com a element d’ombra i la rehabilitació de les façanes adjacents. Pel que fa a les instal·lacions, també s’habiliten les xarxes de pluvials, d’enllumenat públic, reg i videovigilància.

Es preveu que el Jardí de s’Hort des Frares compti amb un tancament que eviti que quedi obert durant les nits, amb la intenció de fer prevaler la tranquil·litat i el civisme un cop tanqui la biblioteca municipal, situada a només vint metres. Les obres, que es licitaran abans del mes d’agost, seran adjudicades abans que acabi 2021, després de la validació de la Comissió de Patrimoni de el Consell de Mallorca.

Plaça de l’Ebenista

Una de les més desconegudes i potser per això menys freqüentades de Manacor. I no perquè estigui amagada, sinó per tot el contrari. Construïda fa més de quatre dècades, està enclavada en un dels extrems del populós Passeig del Ferrocarril, per on a més de 25.000 vehicles diaris, passen també milers de persones a peu o en bicicleta. “El problema és que està massa elevada i un té la sensació que pot ser vist per tot el món”, diu Puerto mig en broma, mig seriosament.

La veritat és que el desnivell del terreny respecte els carrers d’accés i la separació en parterres una mica aleatoris (a més de l’aspecte de deixadesa patent a simple vista) no conviden a seure’s en els seus bancs ni a contemplar unes vistes plenes d’edificis alts. Per no parlar del mal estat de l’escultura dedicada al gremi.

“El que volem en aquest cas és un disseny completament diferent, canviar tot el paviment, les voreres o l’asfalt, a més del clavegueram, les pluvials i tota la il·luminació. Creant una protecció visual del trànsit i al mateix temps una connexió amb el centre de la ciutat per dignificar tota la zona, des de Via Majorica i el carrer Lleó XIII (que també seran reformats a curt termini)”, recorda Hinojosa. S’aconseguirà a través d’unes rampes, que a més de permetre el pas per a persones amb mobilitat reduïda, obrin el conjunt a la vista.

Pel que fa a l’escultura realitzada en formigó per l’escultor local Llorenç Ginard i influenciada per l’escola basca d’Oteiza o Chillida, s’ha consensuat amb l’artista perquè sigui elaborada novament seguint els paràmetres i mesures originals, donada la impossibilitat de restauració.

En aquest cas el projecte triat “on primarà la tranquil·litat i els espais d’ombra” ha estat el dissenyat per l’arquitecte local Joan Miquel Truyols, amb un cost de 238.384 euros, més uns altres 9.000 de redacció procedents del romanent incorporat fa només unes setmanes a les arques municipals. Una obra que per tant haurà de ser licitada abans del 31 de desembre.

Plaça de Santa Catalina

Els tècnics i arquitectes del projecte ja s’han reunit dues vegades amb els veïns per mostrar-los com quedarà la plaça, una de les més definitòries de barri i on està previst que es guanyi superfície lateral mitjançant l’eliminació de places d’aparcament. “Es tracta d’un espai molt sectoritzat i amb canvis de nivell”, explica Antoni Puerto. I és que al mig de la plaça s’alça un escenari d’obra que, en realitat, ja es va construir en el seu moment (a principis dels 90) perquè davall estan ubicats els registres subterranis d’Endesa, els quals ara s’intentarà que passin a un lateral.

En totes les places on hi hagi comptadors o quadres elèctrics que no es puguin soterrar, els projectes inclouen el seu ‘camuflatge’ a través d’elements vegetals; cosa que segurament haurà acceptar-se en el cas de Santa Caterina, on es preveu mantenir i ampliar la zona de jocs infantils.

El projecte vol fugir d’aquest aspecte tan longitudinal i poc atractiu de la plaça actual i oferir un disseny més modern, per al qual l’Ajuntament ha comptat amb una altra dona, Magdalena Llinàs, i un pressupost procedent així mateix de romanents de 600.000 euros sense comptar els 17.908 dels honoraris.

Plaça Berard

Situada a la confluència de cinc carrers en ple barri de Sa Torre, aquesta plaça construïda a la fi dels anys vuitanta amb materials toscos (espai central de ciment polit i bancs de ferro) i un disseny simplista (un rectangle perfecte amb diversos arbres en els laterals), no ha estat retocada des de fa més de 30 anys, la qual cosa li confereix un aspecte molt poc acollidor.

Serà un altre dels exemples en què la millora serà relativament senzilla i on es podran guanyar metres laterals eixamplant la zona central de socialització i llevant per tant calçada pels vehicles. “Es tracta de carrers que per amplitud permetrien doble sentit i que en només tenir-ne un són susceptibles de minvar a favor de la plaça”. En aquest cas també està prevista una propera reunió veïnal per mostrar el disseny dut a terme per Neus Serra per 278.300 euros, més 12.705 en honoraris. De la mateixa manera, la licitació de l’obra s’ha de concretar abans que acabi enguany.

“Com en totes les anteriors places s’aprofitarà per millorar totes les instal·lacions subterrànies i incloure les que encara no hi siguin. I recordar que el Pla General preveu que si una empresa de serveis, per exemple de gas natural, vol passar les seves conduccions ho ha de fer durant les obres o no podrà aixecar el paviment en quatre anys”, conclou Núria Hinojosa.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad