La plaça des Mercat, ses Parres, el torrent i el pont gros de Fartàritx

Per acabar el periple pels carrers de Baix d’es Cós només ens manca, després d’asseure una estona a l’ombra dels vells arbres de la plaça dels pous, reconèixer el perímetre de la plaça, arribar fins a l’hort de la vila, transitar pel carrer de ses Parres i tornar enrere per vorejar el torrent de Fartàritx per després, superat el pont gros, entrar dins l’antic camí de la Mar. Anem idò per feina.

Plaça de Ramon Llull

En temps primer, la gran esplanada avui batiada amb el nom del mestre Ramon Llull –malgrat pels manacorins sempre serà sa plaça d’es Mercat- concentrava els camins que arribaven a la vila des de la mar i altres possessions de la banda de llevant per dirigir-los a la plaça reial a través de la costa dels pous i del carrer del Capità Antoni, del forn de puja o del Mercadal (Jaume Domenge).

A aquella forana del poble es dirigien els manacorins i les manacorines a abastir-se d’aigua dels seus pous, a abeurar les bísties i a rentar la roba a les piques situades a la vora del torrent de sa Cabana, d’en Fuster o, si voleu, de Fartàritx.

Les primeres cases, construïdes dins terres dels Olesa –de na Pelada per ser més exactes-, s’anirien agrupant a la banda nord de la zona, donant lloc a l’entrada del carrer de ses Parres fins confrontar amb l’hort de la Vila. Vet ací els primers veïns del principis del nou-cents.

llinatgemalnomllinatgemalnom
GinardParraSureda RoigBat·let
GrimaltCoque (Coca)PontMariolo
JuanTalentOliverManescale
AguilóSego (Cec)PicóBarrachet
Pascualvídua den Moreyó

 

Carrer de ses Parres

Aquest carrer ja estava urbanitzat -tot i que de forma més irregular com es pot veure al plànol de Berard de 1787- a una data tan llunyana com el segle XVII, abans inclús que la plaça d’es Mercat.

llinatgemalnomllinatgemalnom
BonetCapotRieraConfit
NadalSabateraPareraSinis
MestreCirerolaGrimaltLloviset
RossellóLovaCànovesMonjo
RossellóBalaCànovesMonjo
JaumeCoremCaldenteyBili
Rossellóde ne BarracasBauzàVanrell

Avinguda / carrer d’es Torrent

Crec que amb el nom d’avinguda 4 de setembre no fou reconegut pel poble exceptuant la documentació oficial. Tothom l’ha citat sempre com avinguda del Torrent o, abreujant, es Torrent.

Descobert fins que el batlle Domenge decidí el seu cobriment, quan no hi corria l’aigua era aprofitat per pasturar-hi els ramats de porcs o per sembrar-hi polls els quals, al cap de disset anys, eren subhastats.

A la cantonada amb l’actual carrer de na Comtessa (per estar dins terres de la comtessa d’Aiamans) hi havia el quarter dels Dragons, ocupant una superfície considerable entre el torrent, aquest carrer aleshores part del camí de Santanyí a Lluc i el carrer de Sant Jeroni.

Per salvar el torrent es disposava de quatre ponts: el Pont Gros (carrer d’en Colom), el Pont Petit (carrer d’en Figuera), el pont privatiu del quarter dels Dragons i el de na Comtessa.

llinatgemalnomllinatgemalnom
FemeniasTanjo (de Tènger)RieraRius
MartíMoyàSalasSaletas
GrimaltTareuBillochBilloch
GayàGarbaMascaróBotiguer
NicolauFullanaMartíBotet
GalmésFerràPascualBal·lem (Betlem)
RieraBoquetBuenaventuraCache (Caixa)
Suñerdes FornCabrerMariano
FebrerMaravellBusquetsBusquets
FullanaLluentaSantandreuBabeley
FerrerBlanchGomilaPechet

 

Carrer d’en Colom

Per aquest carrer, el qual deu el nom a la família Sitges -àlies Colom- i no pas al descobridor del nou món, transità en Jordi Roca i altres abans d’ell, en el seu camí cap al patíbul situat a la torre dels Enagistes.

Fins a setanta-vuit cases es podien comptar a les seves voravies que poc a poc havien anat omplint els dos costats de l’antic camí de la mar, també dit de la Torre del Pare Hug,

llinatgemalnomllinatgemalnom
Mascaróil·legibleRiera VivesSalomó
MasPalleraPastorMetje den Biel Ribot
CabrerRavelletDuranMeu
Gomilade Son RectóBallesterPorrerí
TruyolCalutRamisvda. d’en Juan Brun
Galmésde RotanaRieraMora
Febrerd’en Roñeta / ChoroGomilaPachet
PiñaPiñaRieraMosegat
RieraPeraira (Paraire)FullanaRanou
AdroverManetaQuetglasGatón o Nas
GruaCapelléAdroverCovoné
MonroigRotloEstelrichRavell
Serverade s’RocaOrdinasviuda d’en Bayó
MartíBavàLlullRavell
OliverSigarrosGalmésParot
VallsMasetSalasFló
Fullana QuetglasNasGalmésParot
FullanaRanouDuranRuale
CassellasCassellasSuredaPalé
GalmésMaritSastrede se forza
FullanaLluentCerdàCarrió de ne Lova
Femeniasviuda d’en RanouCabrerRafaló
BennasarMudesCanovasLlema
Puigròsviuda d’en PuigMasCampanario
JaumeCoremQuetglasClá
SalasSalas d’es FornMascaróBotigué
FonsCarraté o CupaPascualVicens de ne Mola
MascaróBotigueraNadalSigale de ne Garriga
SantandreuTreufochJaumeCorem
VenyPouCanovasLlema
LlullRavaVersalSeya
DomengeTorre pipesRamisVaquera
CerdàCarrió o ColoméVersalSeya
RieraRosQuetglasNas
PascualMayaGalmés SansóLaro
SeguíSeguíMartíviuda d’en Salomó
MatamalasMoreyonsJuanFeliu
MiquelCupaSansóBavà
PuigròsGanchoMassanetPel ros

 

I ara que ja hem arribat a l’antic raval de Fartàritx aprofitarem per donar una passejadeta pels seus antics carrers i els seus imponents molins, però ho deixarem per la setmana vinent. Salut.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad