La construcció dels nous jutjats de Manacor torna a activar-se 10 anys després

El Ministeri de Justícia ja s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament perquè arquitectes de Valladolid es reuneixin aquesta setmana amb el departament d’Urbanisme per presentar el projecte

 

La construcció dels nous jutjats unificats de Manacor pot ser una realitat en breu. La cap de departament d’arquitectura del Ministeri de Justícia ja s’ha posat en contacte amb l’ajuntament de Manacor per sol·licitar una reunió amb el departament local d’Urbanisme, de cara a que l’estudi adjudicatari pugui presentar el projecte i conèixer de primera mà la situació dels terrenys (cedits des de fa més d’una dècada pel consistori al carrer del Pilar) així com explicar els condicionants tècnics del nou edifici.

Així, representants del prestigiós estudi de Valladolid de Primitivo González (Estudio González Arquitectos), adjudicatari de la redacció i responsable, entre d’altres de dissenys com els jutjats de Valladolid, de diversos ajuntaments a Alemanya, del futur hospital de Burgos, dels conservatoris de Lleó o Àvila, o les escoles d’art de Valladolid o Palència, viatjaran aquesta setmana a Mallorca.

Ara fa just un any, al juny de 2020, el Ministeri de Justícia ja va treure a licitació el projecte de redacció i direcció d’obres per un import de 834.000 euros. Un primer pas per adjudicar després la construcció efectiva, que segons va avançar el mateix Ministeri l’any 2018 tendrà un cost aproximat de 6,3 milions.

El projecte està dins de la unitat d’actuació de el nou Pla General de Manacor que s’està a punt d’aprovar (a falta de la correcció per part de Consell de Mallorca d’algunes deficiències tècniques menors), segons explica la regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa, la qual al costat de la cap de departament d’arquitectes municipals, Catalina Rigo, rebran durant aquests dies a la delegació lleonesa.

Es tracta d’un tema recurrent que arrenca al febrer de 2011 quan l’ajuntament de Manacor ja va aprovar en ple la cessió d’un solar de 4.595 metres quadrats a Justícia per a la construcció de dotze jutjats a l’extraradi de la ciutat. Un compromís que no ha cristal·litzat fins ara, després d’anys sense que l’òrgan estatal ho inclogués en els seus pressupostos.

Cal recordar que en les successives memòries de l’any judicial que el Ministeri publica amb les principals incidències i estadístiques, des de fa una dècada ressalta el mal estat físic (tant de conservació com d’espai) dels jutjats de Manacor, les dificultats logístiques que suposa la dispersió per la ciutat dels diferents jutjats d’instrucció (en tres edificis) i la conseqüent necessitat de construir un edifici comú i modern.

recuperació patrimonial

“És cert que el trasllat dels diferents jutjats de centre de Manacor cap a les foranes pot suposar alguns problemes, però també ho és que d’aquesta manera recuperarem l’edifici de Palau de Justícia (jutjat d’instrucció número 1, a la plaça Font i Roig i que és part del conjunt històric dominic), amb la qual cosa podríem unificar tot el claustre de Sant Vicenç i així tenir un gran centre cultural”, recorda.

Un símptoma evident de que l’ajuntament de Manacor compta amb això és el projecte ja adjudicat de reforma del què fins fa uns anys era l’aparcament privat per als treballadors del jutjat, que passarà a ser una plaça-jardí públic pels veïns. Com passarà amb l’edifici antic on també hi ha el registre civil, i que en aquests moments està cedit pel consistori al Ministeri de Justícia.

Un problema, també relacionat paral·lelament amb la justícia, que l’Ajuntament haurà de resoldre abans de la construcció dels nous jutjats, serà el de traslladar les tones de runa d’obra que encara queden al solar del carrer del Pilar, procedents de la demolició de dues plantes (per ordre judicial) dels aparcaments del Principal, en ple centre de Manacor. “No els podem treure perquè el jutjat número 2 encara no ens ha contestat”, recorda Hinojosa. El darrer obstacle per donar per conclòs un dels casos urbanístics més polèmics dels últims anys.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad