Reconeixement de mèrits: pedagogia en català i en majúscules

L’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor lliura avui el seu guardó a Dàmaris Gelabert, amb el desig i la vocació d’ampliar el seu camp d’acció

 

El Reconeixement de merits, el premi atorgat anualment per l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor des de 1976, viurà avui un moment especialment significatiu. Primer perquè serà la primera vegada que es concedeixi a algú nascut fora de les illes, i després perquè vol ser la passa clau per una amplificació que dugui el guardó manacorí a ser conegut i respectat a tots els territoris de parla catalana.

Aquest capvespre, a partir de la 19 hores a l’Auditori, Dàmaris Gelabert (Barcelona, ​​28 de desembre de 1965) pedagoga, musicoterapeuta, autora i cantant de cançons infantils, rebrà el Reconeixement de 2021 per la seva gran tasca de difusió i ús de la llengua entre el públic infantil i l’èxit de les seves composicions a través de les xarxes socials.

D’aquesta manera els premis de l’Escola reiteren el rumb més social i divulgador iniciat amb el nou segle, ampliant el camí de les primeres dècades “en què es tendia a guardonar potser un perfil filològic estricte, més enfocat a la creació i cohesió de la normativa, en uns temps on això no era tan senzill, ja que la Llei de Normalització Lingüística encara ni estava aprovada (és de 1985)”, recorda l’actual responsable de l’Escola de Mallorquí, Margalida Rosselló. “Era un moment en què hi havia ‘deutes’ pendents pel que fa als grans pares com Francesc de Borja Moll (el primer de la llista fa 45 anys), Antoni Mus (1977), Josep Maria Llompart (1987) o Aina Moll (1988). Van ser fruit del moment, era gent que estava creant la llengua”.

Els primers anys es va tendir a guardonar un perfil filològic estricte

“Des de 2002 es cerca una perspectiva molt més social de la llengua i una visió més àmplia”, admet el regidor Sebastià Llodrà, “de la creació a la difusió, reconeixent a persones que defensen la nostra llengua diàriament en el seu treball. Associacions de cultura popular, de ball o ‘glossa’. Cal ampliar el camp al màxim amb una absoluta normalitat, com si fóssim un país normal”.

factor femení

Les dones també han cobrat i han de tenir una major ressonància en els premis. “És cert que durant els últims anys s’ha intentat compensar el que segueix sent un dèficit històric. En el cas que ens ocupa, Dàmaris Gelabert, prové de la proposta plantejada ja des de fa anys”, reitera Rosselló, que explica que la decisió sol oficialitzar-se al març durant el ple de l’Escola Municipal de Mallorquí” sempre cercant el consens amb els altres col·lectius o administracions implicades”, com el Consell, el Govern, l’Obra Cultural, professorat o el propi consistori.

És la primera vegada que es reconeix a algú que no és de Balears, “amb la ferma intenció que això ajudi a dibuixar el país. Es tracta de fer pedagogia en català i en majúscules. Aquestes són les dues directrius bàsiques a hores d’ara, un criteri en femení per una part i d’ampliació de l’espai de l’Escola per arribar a més persones de parla catalana i que abasti a les diferents franges d’edat”, diu Llodrà.

“Des de fa uns anys intentam que sigui un acte no tan encaixonat de discurs, atorgament de el premi i ja està, sinó que es tracti d’un acte més fresc i actiu. Que una escola de llengua sigui municipal és una deliciosa anomalia. Crec que cap altre municipi del país té una cosa semblant, i això s’ha de posar en valor”.

Que una escola de llengua sigui municipal és una deliciosa anomalia

“Dàmaris Gelabert fou una proposta del claustre de l’Escola de Mallorquí. És una persona que treballa amb públic infantil que, a la fi, són els futurs parlants. La seva producció té un rerefons pedagògic i les seves cançons són una eina utilizadísima en aules i cases. Amb això també volem reconèixer implícitament la tasca dels docents en aquests primers anys on es creen hàbits i els infants aprenen a relacionar-se en la nostra llengua. També és obvi que s’ha valorat la seva incidència en les xarxes socials, amb més de 270.000 seguidors a Youtube i més visualitzacions que qualsevol grup musical en català”.

La regidora Júlia Acosta, deixebla de Dàmaris, serà qui exerceixi de padrina durant la cerimònia de lliurament que tindrà lloc avui dijous a partir de les 19 hores a l’Auditori de Manacor. Demà a la mateixa hora està prevista una actuació de la mateixa músic-pedagoga, per a la qual ja no queden entrades.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad