El Pou Fondo, n’Olesa i les travessies de Baix des Cós a través dels malnoms

La setmana passada, per manca d’espai, deixarem la passejada per les travessies del barri de les Dames sense ocupar-nos de dos eixos paradigmàtics del Manacor del passat: un de caire comercial i l’altre de connotacions aristocràtiques. Comencem pel primer.

Carrer del Conqueridor (del Pou Fondo)

Aquesta via, avui en plena decadència, concentrava en temps pretèrits un nombre important dels comerços del poble –gairebé cada casa era un negoci-, juntament amb el carrer del Mercadal.

Pou Fondo, fent referència al Pou fondo del Comte d’Aiamans, ubicat entremig dels immobles de la cantonada d’aquest carrer amb el carrer de l’Hospita, és el topònim més conegut pels manacorins, però no l’únic amb el qual fou citat –tot ell o en part- el llarg de segles: de mestre Jaume Camell, de n’Especier, d’en Caçola, als quatre cantons de na Riereta, als quatre cantons de Joan Mir o al cantó del Groc Serra.

llinatge malnom llinatge malnom
Obrador Cordé Pomar Chim (Xim)
Ferrer des coronel Ferrer Pomar Chim pobre
Massanet / Llinàs Llarg Bauzà Pastureta
Grimalt Coque (Coca) Galmés d’en Bernat Coix
Morey Mola Rosselló Pascual
Fiol /Sastre Cloveya (Clovella) Gomila Pachet (Peixet)
Canadell Matons Aguiló Ermosa (Hermosa)
Aguiló Gris

 

Carrer de n’Olesa

Un dels que ha conservat el seu nom original al llarg de les centúries tot i que compartint-lo amb alguns altres topònims referits als casals d’altres famílies aristocràtiques: als quatre cantons de don Gregori Villalonga (on avui hi ha el col·legi de la Caritat), del senyor Jaume Olesa (fent esment al casal dels Olesa al cap d’amunt del carrer), de don Joan Miquel Sureda, del capità Ballester (amb casal a ca’n Garba) o d’en Golies, depenent del tram. A la banda dreta, al número 14 –entre el carrer del Centre i el de l’Hospital- es trobava el quarter dels carrabiners. El primer joier que hem pogut documentar a Manacor –tot i que citat com <<engastador de piedras falsas>> era un Forteza Pabordo, habitant d’aquest carrer al segle XVIII.

llinatge malnom llinatge malnom
Caldentey Olesa Aguiló Bocha
Mesquida Mesquida Ochogavia Mas Marsal
Ferrer Ferrer Enseñat sogre des metge Nebot
Mora Mora Frau de la Torre
Bonet Bonet Forteza Pabordo
Gomila Salem Gomila Pachet
Muntaner Vicari Muntaner Serra Cornet
Bonet Groch Riera Gancho
Santandreu Babeley Nadal Melsion ferré
Caldentey/Domenge vídua d’en Bulla Cortès Quiatano
Cortès Borimbo Fullana Parpal
Truyol Calut Blanquer Jarré (Gerrer)
Sureda de Son Barbe Llorens Pellé (que feia pelles)
Trinchán mestre d’escola

 

Carrer del Progrés

Ara tothom l’anomena <<alamera –una altra paraula incorporada al lèxic local- de Baix d’es Cós>> , però abans, l’any 1865, les set cases que hi havia aleshores es coneixien com <<les cases noves del Cós>>.

llinatge malnom llinatge malnom
Cortès Pavet Mora Mola
Tauler Taulé Juan Nadal Palat
Gelabert Mayolet Mascaró Botigué
Rosselló Papeyó Morey Son Sigala Closque
Fullana deu Badallet   (d’Albadellet) Roig Bel·let
Sansó Laro
Adrover Mitxenit (Mitjanit)

 

Carrer d’Artà

Un dels camins primordials de la vila, sortida del camí reial de Ciutat, el qual, una vegada travessat el poble i desembocat a la plaça del Palau prenia costa avall per dirigir-se cap a aquella vila del llevant. A banda de la posada de les Barraques –ja dibuixada per Berard al seu plànol de 1787- les primeres cases no començaren a formar carrer fins el segle XIX. L’any 1865 ja comptava amb deu habitatges arribant als quaranta-vuit a finals de segle.

En temps de la meva infantesa, quan encara es podia jugar enmig del carrer, jo he vist la dona d’en Franco entrar a la botiga de mobles antics de mestre Jaume Cama, no sé si per transmetre-li salutacions del <<generalíssimo>> o per <<adquirir>> alguna de les valuoses peces exposades.

llinatge malnom llinatge malnom
Busquets Busquets Canet Canet
Ladària Ladari Font Sigala i Munà
Caldentey Coque Canet Canet
Pomar Solle Ordinas d’en Barcho
Rosselló Bala Nadal no consta
Cortès Tabaqué Amer de ses caleta (de s’escaleta)
Sansó Matxet
Pocoví Pofang Tauler Taulé
Ferrari Ferrari Llull / Pasqual Maya
Mora Mora Artigues Magadinés
Duran de Son Crespí Riera Barretas
Gomila Garrové Morey Busco
Gomila Salem Juan Simó
Gelabert Mayolet Matamalas no consta
Amer Japatamé (Xapet Amer) Caldentey Bulla
Galmés Franquesa Caldentey Coca
Riera Pont Oliver Piol
Galmés / Sansó Laro / Botxes Binimelis Barraquetes/escolà
Santandreu de Son Campanario Domenge Càntaro
Morey Granot Gelabert Chimeras
Caldentey Pancho Grimalt / Miquel Cupe
Adrover Niu Fons / Mesquida Pachina
Suasi Lliro Noguera Noguera
Gomila Blavet Parera vídua d’en Banús
Grimalt Molinou Rotger Carboné

 

I en aquest punt s’acabava el carrer d’Artà, abans d’arribar a l’indret on, més endavant es col·locaria la pedra de marbre –encara visible- per recordar que s’entrava a la <<Ciudad de Manacor. Cabeza de partido>>. Més enllà només quedaven els molins d’en Moli nou i de la Reial i, cap a la dreta el cementeri i el camí de la mar.

En tornar-hi ens ocuparem de les travessies, del carrer de ses Parres i d’algun altre racó que podem trobar per allà. Salut.

 

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad