Una volta pel barri de ses Dames a través dels malnoms

Per fer el recorregut d’avui dibuixarem una mena de ziga-zaga entre els carrer Major i l’avinguda del Torrent, fixant la nostra atenció en els cognoms, àlies, sobrenoms i malnoms dels habitants d’aquests carrers del centre de Manacor, alhora que pararem esment en la petita història dels mateixos.

Començarem pel nucli primigeni del poble, la plaça de la vila, plaça reial, plaça de la Constitució i, com no podia ser d’altra manera, com passa amb tots els indrets importants pels manacorins, el vertader nom triat pel poble sobirà; plaça de ses verdures.

llinatge malnom llinatge malnom
Nadal Siferote (Xiferrote) Segura Vengo
Amer Garaña Piña Beltesa (Baltasar)
Piña Piña Forteza Mosque
Amer no consta Valls Berrachet (Barraxet)
Llinàs Llarg Mora Cordé
Amer Correu Bonnín Perenofre

 

Carrer Jaume II

Conegut des d’antuvi i successivament com carrer d’en Binimelis o del doctor Binimelis, de la Plaça, als quatre cantons de la posada de Son Joan Jaume, de mosson Jeroni Llull, de mossèn Pere Quintanar i de Conies, enllaça el carrer Major amb la plaça de la vila. Cal dir que d’aquest carrer només podem oferir els llinatges dels seus veïns ja que l’escrivà va ometre els malnoms.

llinatge llinatge llinatge llinatge
Forteza Fuster Truyol Galmés
Martí Fuster Rosselló Jaume
Santandreu Fuster Amer Jaume
Palao Oliver Nadal Planas
Forteza Truyol Galmés Riera
Piña Gayà Ferrer

 

Carrer del Príncep

Antigament dit carrer d’en Gargamella (per Simó Jaume), dels Enagistes (per la posada del pare Hug de Berard, seguidor de l’orde de Sant Ignaci   Ignacistes  Jesuïtes) i, ocasionalment d’en Ribera. El topònim “del Príncep” és una imposició més d’aquell recordat any 1863. És la continuació del carrer Jaume II i uneix la Plaça amb l’avinguda del Torrent, tot i que el plànol de Jeroni de Berard només el deixa arribar al carrer de n’Olesa.

llinatge malnom llinatge malnom
Perelló no consta Riera Bayó
Forteza Selleté Nadal Blanes
Mascaró Crevetes Fons no consta
Galmés se done den Nas Cabrer Mariano
Muntaner Muntaner Santandreu Cache (Caixa)
Parera Corme (Cosme) Serre Andreu no consta
Riera il·legible Cuencas no consta
Ferrer Procuradó Bibiloni no consta
Munar Mona García Chine (Xina)
Cerdà no consta

 

Carrer del Centre

Es tracta d’una via que canvià de nom en nombroses ocasions al llarg dels segles. De mosson Thomàs Garriga, del celler d’en Tafal, de la gerreria, de lo Fiol gerrer, de la Fosca, de ca na Vica, d’en Figuera, junt al Torrent, de la posada de la Torre nova i alguns més, depenent del tram al qual es referien, entre el carrer Major i el del Pou Fondo, entre aquest i el de n’Olesa o el tram que arribava al Torrent.

llinatge malnom llinatge malnom
Galmés Fullana Nadal Tinent Gomila
Girart Biulaigo Munar Munar
Vidal Mestre Vidal Gomila Monjo Beya
Morell Perche (Perxa) Munar Munar
Rosselló Roma Martí Moyà
Cortès Tabaqué Truyol Calut
Oliver Poll Grimalt Pasol
Duran Forasté Truyol Caluda
Oliver Capellà Poll Martí Moyà
Riera Majorala de Llodrà Rosselló Hereu
Frau Gallet Febrer de la Gruta
Quetglas Nas Fernández Fernández
Juan il·legible Vaquer Solé
Picó Sollé Forteza Blau
Riera no consta Muñoz Muñoz
Bonet Vicari Bonet Lliteras Santeno
Cortès Ventura Fuster Baltasana
Rosseló Barracas Riera Teresa
Solís Registrador Sureda d¡en Martí Tafal
Muntaner Torres Caldentey Pruna
Massanet Capità Ravell Riera Peretos
Duran Coure

 

Carrer de l’Hospital (ara del pare Andreu Fernández)

El topònim més citat a les fonts és carrer dels Llodrans tot i que també, segons el tram al qual es referien es coneixia com costa d’en Blanquer i costa de mossèn Nadal –entre Major i Pou Fondo- de la Infanta i de l’Hospital –entre Pou Fondo i Olesa- i junt al Torrent i travessa d’en Ronyeta –entre aquest darrer i el Torrent-. A la cantonada d’aquest carret i el del Pou Fondo es troba el cèlebre pou.

llinatge malnom llinatge malnom
Caldentey Beato Frau Pocafarina
Bonnín Pere Nofre Grimalt Coca
Bibiloni Peler (Paler) Cerdó Sardó
Caldentey Filasop Fuster Piscata
Omar Bitegich ? Oliver Poll
Bonnín Pere Nofre Adrover Cabana
Aguiló d’en Picó Fullana/Perelló Damet
Fullana Ranou (Renou) Riera Escolà
Juan Matgi Casa Casademon
Riera Canova Bauzà Pastureta
Galmés de Son Torrens Cabrer Mariano
Gomila Salem Duran Garine
Domenge Coriós Martí Bulla
Rosselló Secorrat Rosselló Pallera
Morell Perche Servera/Blanquer Jerré (Gerrer)
Truyols Tallet Adrover/Ferrer Cama
Pont Tovell Serra Serra / Rius
Martínez Rectó Riera Boquet

 

Carrer d’en Rei

Malgrat estigui resignat a veure com tothom es refereix a aquest carrer amb el nom d’un rei inconcret que mai existí –a més de la incongruència que significava honorar a un rei amb un carrer aleshores forà- seguiré mantenint que el seu topònim és carrer d’en Rei per un paraire de cognom Prexana qui hi tenia estatge. També fou conegut, depenent del tros i de l’època com costa d’en Biulaigo, del Rey Prexana, d’en Sampsó i de n’Andreu Martí.

llinatge malnom llinatge malnom
Salas Sales Muntaner Torres
Perelló vídua d’en Totsol Ribot Ribot
Oliver Poll Santandreu Cache (Caixa)
Riera no consta Juan Prim
Gelabert Lobé Duran de Son Fangos
Nadal de Son Perdut Homar Poblet
Fullana Penjoy Lliteras Pou
Nadal Bal·lem (Betlem) Ribot Ribot
Gomila de ne Penjoy Llinàs de Son Pou / de sa Franquesa
Sansó Totsol
Perelló Amadó Perelló Amadó
Nadal Tasco Forteza Porgadó

 

I fins aquí hem arribat, només ens falta afegir que, aquests dos darrers carrers i les illes formades entre ells, i també al carrer de n’Olesa, fins ben avençat el segle XIX s’incloïen dins l’àrea del raval de Fartàritx. Salut.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad