Una volta pel barri de ses Dames a través dels malnoms

Per fer el recorregut d’avui dibuixarem una mena de ziga-zaga entre els carrer Major i l’avinguda del Torrent, fixant la nostra atenció en els cognoms, àlies, sobrenoms i malnoms dels habitants d’aquests carrers del centre de Manacor, alhora que pararem esment en la petita història dels mateixos.

Començarem pel nucli primigeni del poble, la plaça de la vila, plaça reial, plaça de la Constitució i, com no podia ser d’altra manera, com passa amb tots els indrets importants pels manacorins, el vertader nom triat pel poble sobirà; plaça de ses verdures.

llinatgemalnomllinatgemalnom
NadalSiferote (Xiferrote)SeguraVengo
AmerGarañaPiñaBeltesa (Baltasar)
PiñaPiñaFortezaMosque
Amerno constaVallsBerrachet (Barraxet)
LlinàsLlargMoraCordé
AmerCorreuBonnínPerenofre

 

Carrer Jaume II

Conegut des d’antuvi i successivament com carrer d’en Binimelis o del doctor Binimelis, de la Plaça, als quatre cantons de la posada de Son Joan Jaume, de mosson Jeroni Llull, de mossèn Pere Quintanar i de Conies, enllaça el carrer Major amb la plaça de la vila. Cal dir que d’aquest carrer només podem oferir els llinatges dels seus veïns ja que l’escrivà va ometre els malnoms.

llinatgellinatgellinatgellinatge
FortezaFusterTruyolGalmés
MartíFusterRossellóJaume
SantandreuFusterAmerJaume
PalaoOliverNadalPlanas
FortezaTruyolGalmésRiera
PiñaGayàFerrer

 

Carrer del Príncep

Antigament dit carrer d’en Gargamella (per Simó Jaume), dels Enagistes (per la posada del pare Hug de Berard, seguidor de l’orde de Sant Ignaci   Ignacistes  Jesuïtes) i, ocasionalment d’en Ribera. El topònim “del Príncep” és una imposició més d’aquell recordat any 1863. És la continuació del carrer Jaume II i uneix la Plaça amb l’avinguda del Torrent, tot i que el plànol de Jeroni de Berard només el deixa arribar al carrer de n’Olesa.

llinatgemalnomllinatgemalnom
Perellóno constaRieraBayó
FortezaSelletéNadalBlanes
MascaróCrevetesFonsno consta
Galmésse done den NasCabrerMariano
MuntanerMuntanerSantandreuCache (Caixa)
PareraCorme (Cosme) SerreAndreuno consta
Rierail·legibleCuencasno consta
FerrerProcuradóBibilonino consta
MunarMonaGarcíaChine (Xina)
Cerdàno consta

 

Carrer del Centre

Es tracta d’una via que canvià de nom en nombroses ocasions al llarg dels segles. De mosson Thomàs Garriga, del celler d’en Tafal, de la gerreria, de lo Fiol gerrer, de la Fosca, de ca na Vica, d’en Figuera, junt al Torrent, de la posada de la Torre nova i alguns més, depenent del tram al qual es referien, entre el carrer Major i el del Pou Fondo, entre aquest i el de n’Olesa o el tram que arribava al Torrent.

llinatgemalnomllinatgemalnom
GalmésFullanaNadalTinent Gomila
GirartBiulaigoMunarMunar
VidalMestre VidalGomila MonjoBeya
MorellPerche (Perxa)MunarMunar
RossellóRomaMartíMoyà
CortèsTabaquéTruyolCalut
OliverPollGrimaltPasol
DuranForastéTruyolCaluda
OliverCapellà PollMartíMoyà
RieraMajorala de LlodràRossellóHereu
FrauGalletFebrerde la Gruta
QuetglasNasFernándezFernández
Juanil·legibleVaquerSolé
PicóSolléFortezaBlau
Rierano constaMuñozMuñoz
BonetVicari BonetLliterasSanteno
CortèsVenturaFusterBaltasana
RosselóBarracasRieraTeresa
SolísRegistradorSuredad¡en Martí Tafal
MuntanerTorresCaldenteyPruna
MassanetCapità RavellRieraPeretos
DuranCoure

 

Carrer de l’Hospital (ara del pare Andreu Fernández)

El topònim més citat a les fonts és carrer dels Llodrans tot i que també, segons el tram al qual es referien es coneixia com costa d’en Blanquer i costa de mossèn Nadal –entre Major i Pou Fondo- de la Infanta i de l’Hospital –entre Pou Fondo i Olesa- i junt al Torrent i travessa d’en Ronyeta –entre aquest darrer i el Torrent-. A la cantonada d’aquest carret i el del Pou Fondo es troba el cèlebre pou.

llinatgemalnomllinatgemalnom
CaldenteyBeatoFrauPocafarina
BonnínPere NofreGrimaltCoca
BibiloniPeler (Paler)CerdóSardó
CaldenteyFilasopFusterPiscata
OmarBitegich ?OliverPoll
BonnínPere NofreAdroverCabana
Aguilód’en PicóFullana/PerellóDamet
FullanaRanou (Renou)RieraEscolà
JuanMatgiCasaCasademon
RieraCanovaBauzàPastureta
Galmésde Son TorrensCabrerMariano
GomilaSalemDuranGarine
DomengeCoriósMartíBulla
RossellóSecorratRossellóPallera
MorellPercheServera/BlanquerJerré (Gerrer)
TruyolsTalletAdrover/FerrerCama
PontTovellSerraSerra / Rius
MartínezRectóRieraBoquet

 

Carrer d’en Rei

Malgrat estigui resignat a veure com tothom es refereix a aquest carrer amb el nom d’un rei inconcret que mai existí –a més de la incongruència que significava honorar a un rei amb un carrer aleshores forà- seguiré mantenint que el seu topònim és carrer d’en Rei per un paraire de cognom Prexana qui hi tenia estatge. També fou conegut, depenent del tros i de l’època com costa d’en Biulaigo, del Rey Prexana, d’en Sampsó i de n’Andreu Martí.

llinatgemalnomllinatgemalnom
SalasSalesMuntanerTorres
Perellóvídua d’en TotsolRibotRibot
OliverPollSantandreuCache (Caixa)
Rierano constaJuanPrim
GelabertLobéDurande Son Fangos
Nadalde Son PerdutHomarPoblet
FullanaPenjoyLliterasPou
NadalBal·lem (Betlem)RibotRibot
Gomilade ne PenjoyLlinàsde Son Pou / de sa Franquesa
SansóTotsol
PerellóAmadóPerellóAmadó
NadalTascoFortezaPorgadó

 

I fins aquí hem arribat, només ens falta afegir que, aquests dos darrers carrers i les illes formades entre ells, i també al carrer de n’Olesa, fins ben avençat el segle XIX s’incloïen dins l’àrea del raval de Fartàritx. Salut.

Print Friendly, PDF & Email
Aquesta web utilitza cookies pròpies pel seu correcte funcionament. Les cookies són petits arxius de text que els llocs web que visita emmagatzemen al vostre navegador. Solen contenir un lloc web i un identificador. Ajuden a millorar la seva experiència mentre navega al nostre lloc web. En fer clic al botó Acceptar, dóna consentiment a l\'ús daquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests propòsits.    Configurar y més informació
Privacidad